vCecilia Malmström USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer
Japans finansminister Hiroshige Seko, EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer träffades i veckan. Foto: Carolyn Kaster

Flera handelshinder återstår mellan EU och USA

1:54 min

I skuggan av handelskriget mellan USA och Kina fortsätter konflikten mellan USA och EU.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har precis avslutat ett möte med företrädare för Vita huset och hoppas på ett mindre frihandelsavtal snart

Men först måste parterna komma överens om vad som i så fall ska ingå i ett avtal.

– Om vi ska ha ett snabbt resultat så handlar det om att ta bort alla tullar på industrivaror från båda sidor, och det tror jag att jag kan få ett snabbt mandat från medlemsländerna för att göra. Det måste jag så klart få först. Men vi för ju regelbundna diskussioner och de är redo att göra detta, säger Cecilia Malmström.

Ett av problemen är att USA vill att även jordbruksprodukter ska ingå, något som EU starkt motsätter sig. Det budskapet har Malmström också framfört i sina möten med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer.

– I dagsläget. och som också var väldig tydligt i mötet i Vita huset, så kan inte jordbruk ingå där, säger Cecilia Malmström.

Ett viktigt skäl att hålla igång samtalen, även om de går trögt, är överenskommelsen med president Trump om att inte införa nya tullar så länge samtal pågår. Det är alltså ett skydd mot de biltullar som USA hotat införa.

Ett annat skäl är att hålla igång en dialog med USA om handelsorganisationen WTO.

USA blockerar just nu tillsättningen av domare i WTO:s appellationsdomstol, vilket på sikt kan sätta hela organisationen ur spel.

Malmström har tagit upp frågan med Vita huset men läget är fortfarande låst.

– Vi är väl inte helt överens där, så vi fortsätter prata och försöker förmå USA att förklara exakt vad det är de vill åstadkomma.

– För om de inte slutar blockera tillsättningen av nya WTO-domare så kommer appellationsdomstolen sluta fungera vid årsskiftet och det vore mycket illa, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista