Kamala Harris
1 av 2
Senatorn från Kalifornien, Kamala Harris, har nyss släppt en bok och är en av de demokrater som tros vilja försöka bli demokraternas presidentkandidat 2020. Foto: John Locher/AP.
Kamala Harris
2 av 2
Kamala Harris, senator från Kalifornien. Foto: Lynne Sladky/AP.

Hon kan bli demokraternas presidentkandidat

2:04 min

I USA väntas flera kända demokratiska politiker snart tillkännage att de vill kandidera i presidentvalet 2020. En av dem är senatorn Kamala Harris, som i veckan släppte en bok om sina politiska visioner. Ekot var på plats när hon presenterade boken i Washington.

Kamala Harris är en av det demokratiska partiets stigande stjärnor. Hon har bara suttit två år i senaten men gjort sig ett namn i det mäktiga justitieutskottet, inte minst under förhören med den då blivande domaren i Högsta domstolen, Brett Kavanaugh.

Nu förbereder senatorn från Kalifornien av allt att döma en presidentkandidatur och hennes politiska budskap är riktat mot Donald Trump, både hans politik och tonfall som ofta får kritik.

– Vi amerikaner kan bättre än så här, säger Harris till publikens jubel när hon gör entré i en fullsatt universitetsaula.

På många sätt personifierar Kamala Harris mycket av det som många demokrater längtar efter.

Harris är tuff efter många år som delstatsåklagare, hon är kvinna - och med föräldrar från Indien och Jamaica har hon en bakgrund som hon delar med många.

– Hon är verkligen amerikansk med sin invandrarbakgrund, säger Stephanie, som tror att Harris skulle bli en bra president.

Men andra menar att identitetspolitiken tar för stor plats bland demokraterna, att Harris är oerfaren, och att det krävs något annat för att besegra Trump som har en hängiven väljarbas och är skicklig på att få ut sitt budskap.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista