13 november 2018. En irakisk soldat ser röken stiga efter ett anfall mot IS från USA
13 november 2018. En irakisk soldat ser röken stiga efter ett anfall mot IS från USA Foto: Hadi Mizban/AP
Offensiven mot IS.

IS förlorar mark – men är inte besegrade

2:39 min

IS kontrollerade område har minskat med över 99 procent. Nu hoppas USA och den arabisk-kurdiska styrkan att kunna utropa seger mot IS i veckan.

Den sista striden mot Islamiska statens sista fäste i nordöstra Syrien inleddes i lördags kväll. Den kurdledda SDF-styrkan mötte våldsamt motstånd från de omkring 1 000 jihadister som nu är inringade på ett område bara ett par kvadratkilometer stort.

På ena sidan finns floden Eufrat och den irakiska gränsen, på den andra sidan SDF-styrkan och från luften USA-ledda koalitionens flygbombningar som gör att hela området ser ut som ett trasigt ödeland.

En seger skulle innebära att USA kan ta hem sina soldater, men terrorrörelsen bedöms knappast vara besegrad trots förlusten av territorier.

IS har i princip funnits i olika inkarnationer i Irak sedan den amerikanska invasionen 2003, och efter varje nederlag har en hårdför kärna omgrupperat sig i mindre gerillagrupper som gömt sig i den irakiska öknen.

Så småningom har de kunnat återvända till förstörda städer där de vunnit nytt stöd hos en eftersatt civilbefolkning som inte upplevt vare sig återuppbyggnad eller försoning. Och det finns inte mycket som tyder på att situationen är annorlunda idag.

I går sa den amerikanske generalen Joseph Votel att USA kommer inleda sitt trupptillbakadragande från Syrien inom ett par veckor, och medgav också att det finns tiotusentals IS-jihadister utspridda över Syrien och Irak.

FN uppskattar att IS har inflytande över 4000-18 000 jihadister i Syrien och Irak, omgrupperade i sovande celler som regelbundet genomför mindre attacker.

Bara i norra Syrien där striderna nu pågår har 50 civila och 135 SDF-soldater dödats det senaste halvåret av bland annat vägbomber.

I förra veckan greps 63 misstänkta jihadister i den befriade syriska staden Raqqa. 48 av dem ska enligt uppgift ha tillhört IS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista