Mystiska Kinamötet

Lindqvist om märkliga mötet: Gav mig iväg så fort jag kunde

2:23 min

Kinakännaren Cecilia Lindqvist deltog på det uppmärksammade mötet mellan Sveriges Kinaambassadör och Angela Gui, dotter till den svenske förläggaren Gui Minhai. Ett möte som nu utreds av riksenheten för säkerhetsmål.

Nu berättar Cecilia Lindqvist för Ekot hur hon valde att lämna mötet när stämningen blev märklig.

Hon blev inbjuden av den svenska ambassadören Anna Lindstedt till ett möte på hotell Sheraton i Stockholm. Enligt Lindqvist ville ambassadören att hon skulle träffa en kinesisk konsult som var intresserad att få med henne på ett samarbete som gällde en konsert med nyckelharpa i Kina.

– Jag fick en känsla av att detta definitivt inte var något som jag skulle vilja bli indragen i. Allting var fel – jag trodde inte heller riktigt på den där nyckelharpan, säger Cecilia Lindqvist, väletablerad Kinakännare.

Mötet ägde rum den 24 januari i år, samtidigt som Angela Gui, dottern till den fängslade förläggaren Gui Minhais, bjudits dit för att träffa de omtalade affärsmännen.

Cecilia Lindqvist är starkt kritisk till hur Gui Minhai behandlats i Kina, och har skrivit på upprop för att få honom frisläppt. Hon säger att hon inte riktigt förstod varför hon skulle vara med på det utdragna mötet, och tvivlade på den kinesiske konsultens engagemang för musik.

– Jag tyckte det var en egenartad konstruktion, men han menade att det var intressant och skulle vara en slags kulturell knorr på hans engagemang och hans kärlek till Sverige.

Enligt Ekots dokumentation har de båda affärsmännen på mötet flera kopplingar till Sverige i olika branscher genom sina företag och kontakter.
Cecilia Lindqvist säger att hon bestämde sig för att gå när det plötsligt började serveras alkohol.

– Plötsligt när klockan var kvart över fem eller något störtade det in jättestora vagnar med champagne och allt möjligt, isbehållare, massor med sprit. Jag gav mig iväg så fort jag kunde.

– Ja massor, stora mängder sprit och champagne, i sådana isburkar de ställer dem i för att de ska vara kalla, och jag insåg att här ska jag inte stanna, nu måste jag iväg, oavsett vad Anna säger.

Mötet på hotell Sheraton mellan affärsmännen, Sveriges ambassadör och Angela Gui pågick under två dagar. Kinakännaren Cecilia Lindqvist var alltså inte med då affärsmännen och den svenska ambassadören talade med Angela Gui om hennes fars fall.

Ekot har varit i kontakt med en av affärsmännen, den konsult som stått i långvarig förbindelse med den svenska ambassadören Anna Lindstedt och ordnat hennes kontakter i Kina. Han vill inte kommentera vad som sades till Angela Gui under mötet i Stockholm.

– Jag är opolitisk och vill bara sköta mina egna affärer, jag talar gärna om nyckelharpa och sådan, men fråga inte om politik, säger den kinesiske konsulten.

Angela Gui har sagt att hon på mötet med affärsmännen och den svenska ambassadören bland annat ska ha ombetts att sluta uttala sig offentligt om sin fars fall. Något Cecilia Lindqvist är starkt kritisk till.

– Jag tycker att hon blivit konstigt behandlad. Hon har blivit bjuden att komma på egen bekostnad till mötet i Stockholm. Hon har erbjudits att hålla tyst om det som pågår mot att hennes far möjligtvis ska bli frigiven. Det är att försöka köpa sig hennes tystnad, på ett sätt som jag uppfattar som otillständigt.

Händelsen under mötet i Stockholm har anmälts till Säpo och utreds på Riksenheten för säkerhetsmål. Misstanken gäller egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista