Wallström: IS-svenskar kan inte räkna med konsulär hjälp

1:23 min

Sverige utreder nu frågan om att ta tillbaka svenska IS-krigare från Syrien och ställa dem inför rätta. Det sa utrikesminister Margot Wallström när hon anlände till EU:s utrikesministermöte i Bryssel.

– UD har ju haft den högsta graden av avrådan till att resa till Syrien sedan 2011, och det betyder ju att om man trots det reser så kan man inte påkalla konsulär hjälp från oss.

– Sen är det ju skillnad på dem som har varit stridande och deras barn, och det är en fråga som vi diskuterar just nu hur man ska hantera, så att det här får vi återkomma till, säger Wallström.

Det var igår som USA:s president Donald Trump via Twitter krävde att EU-länderna tar tillbaka IS-krigare som sitter fängslade i Syrien, annars kan de komma att friges. 

Reaktionerna från flera EU-länder igår var skeptiska. Men frågan ska idag diskuteras av EU:s utrikesministrar som möts i Bryssel. 

Margot Wallström säger att Sverige nu tittar på hur övriga nordiska länder hanterar frågan, men nån gemensam linje i EU är inte aktuell.
Hon pekar på svårigheterna.

– Det är inte lätt, därför att normalt sett så är det ju något som måste utföras mellan rättsstater för att få en rättssäker process, och det är ju inte säkert att det är fallet just nu, så den här diskussionen pågår, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista