Brexit

Ja till att skjuta upp brexit

2:34 min

Omröstningen ledde till att Storbritannien ska be EU om förlängd förhandlingstid om brexit. Beslutet innebär en vinst för Theresa May.

Det brittiska parlamentets underhus godkände till slut regeringens förslag om att be EU om att skjuta upp brexit med rösterna 412-202. Tumult och skrik uppstod i underhuset efter det att talmannen meddelade resultatet.

– Nu handlar det om att Storbritannien ska få tillåtelse av EU att skjuta upp utträdet. Så det är fortfarande mycket som står på spel, säger Claes Aronsson, Ekots korrespondent i Storbritannien.

Regeringens förslag, som Theresa May lyckjades övertyga tillräckligt många parlamentariker att stödja, är utformat så att britterna ber EU om en teknisk förlängning fram till 30 juni. Men bara om parlamentet tills onsdag nästa vecka har accepterat Theresa Mays utträdesavtal som hon tänker lägga fram för ny omröstning.

Annars, hävdar regeringen, måste britterna foga sig i vad övriga statschefer i EU tycker vilket kan innebära en mer utdragen brexit, något May vill undvika.

– Detta att för tredje gången lägga fram ett avtal som parlamentet röstat ner gör regeringen väldigt illa omtyckt, säger Claes Aronsson.

Förlorar May den omröstningen kan det bli en lång förlängning, något som skapar nervositet bland brexitförespråkare .

– Just utsikterna att det blir en lång förlängning gör brexitanhängare oroliga för att brexit kanske inte alls blir av, säger Claes Aronsson.

Detta talar för att May får med sig annars skeptiska ledamöter.

Huvudomröstningen i det brittiska parlamentet i kväll handlade om huruvida britterna ska be EU om begränsat förlängd förhandlingstid fram till 30:e juni för att undvika en hård brexit.

Det är vad premiärminister Theresa May till slut lyckades övertyga parlamentet att godkänna.

Enligt den nuvarande tidsplanen ska Storbritannien utträda ur EU den 29:e mars. Men britterna saknar avtal med EU, detta sedan det brittiska parlamentet två gånger sagt nej till det avtal som Theresa May förhandlat fram med EU.

Det innebär att britterna riskerar en hård brexit, det vill säga ett avtalslöst utträde, något som få i Storbritannien och EU vill se.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk säger sig  välkomna en lång förlängning av brexit och skriver under torsdagen på Twitter:

"Under mina konsultationer inför toppmötet kommer jag att vädja till EU:s övriga 27 medlemsländer att vara öppna för en lång förlängning om Storbritannien anser att det är nödvändigt att ompröva sin brexitstrategi och bygga samförstånd kring den", skriver han.

En komplikation är att en förlängd brexit kan tvinga britterna att delta i valet till EU-parlamentet i maj.

Tre av de andra omröstningarna under kvällen slutade med nej, och ändringsförslaget om att hindra regeringen att lägga fram sitt nedröstade utträdesavtal igen, den omröstningen stoppades, blev aldrig av.

Parlamentets underhus röstade som väntat ner ändringsförslaget om ny folkomröstning. Det innebär inte att frågan är avskriven, bland annat håller Labour dörren öppen för att ta upp frågan om en ny folkomröstning igen.

Det partiöverskridande förslaget om att låta parlamentet ta över brexitprocessen röstades ner med ytterst liten marginal, sifforna 314-312

Labours ledare Jeremy Corbyns förslag om en förlängning utan tidsram röstas ner med sifforna 302-318.

De fyra ändringsförslagen var inte legalt bindande, men kunde ha skjutit Theresa Mays huvudförslag i sank.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista