Orbán ber om ursäkt för kritiserad kampanj

1:26 min

Ungerns premiärminister Viktor Orbán ber nu om ursäkt för den uppmärksammade reklamkampanj som håller på att leda till att hans parti Fidesz utesluts ur Europaparlamentets EPP-grupp.

I ett brev till Fidesz EPP-kollegor skriver Viktor Orbán att han inte anser att det är rimligt att lösa meningsskiljaktigheter kring migration genom att utesluta ett parti, och ber dem att tänka om, det rapporterar Reuters.

Det som upprört flera av partierna i i Europaparlamentets konservativa EPP-grupp är en reklamkampanj som den ungerska regeringen lanserade på hemmaplan, där EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker och den ungersk-amerikanske investeraren George Soros anklagades för att hota Ungerns säkerhet och vilja tvinga landet att ta emot invandrare, något EU förnekar.

Flera partier i EPP-gruppen hotade med utesluta Fidesz om man inte tog ner kampanjen och bad om ursäkt. Ungern har sedan tidigare sagt att kampanjen kommer avslutas i morgon.

Men fortfarande återstår dock en svår fråga att lösa, och det gäller Centraleuropeiska Universitetet, CEU, i Budapest. CEU, som grundades av George Soros, har sagt att man kommer tvingas flytta sitt huvudkontor från Ungern, efter lagändringar som hindrar deras verksamhet.

Men EPP kräver att Ungerns regering möjliggör för CEU att fortsätta bedriva sin verksamhet i nuvarande form.

EPP beslutar om Fidesz framtid på onsdag i nästa vecka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista