Thailand

Tidigare juntaledare väntas bli premiärminister

1:49 min

I dag kommer det thailändska parlamentet att rösta om vem som kommer att bli landets nästa premiärminister och det står mellan den tidigare juntaledaren general Prayut och den politiska nykomlingen Thanathorn som leder det nya Framtidspartiet.

Omröstningen för en ny premiärminister kommer fem år efter att General Prayut Chan Oo-Cha tog makten vid en militärkupp 2014. Nu ställs han i omröstningen i parlamentet mot den politiska nykomlingen, den unga miljonären affärsmannen Thanathorn.

Dagens premiärministeromröstning kan ses som en formalitet, och det är få som inte tror att den tidigare juntaledaren Prayut kommer att väljas till premiärminister.

Oppositionens kandidat Thanathorn gick in i politiken förra året och hans nystartade Framtidspartiet blev vid valet i april överraskande det tredje största.

Omröstningen genomförs i parlamentets underhus och senat. Underhuset är valt av folket och senaten är handplockad av juntan så senatens alla 250 röster kommer med största sannolikhet att gå till Prayut. Det krävs sammanlagt 376 röster för att vinna omröstningen. Sent i går anslöt sig det Demokratiska partiet till alliansen som står bakom Prayut, det efter att man i sista stund blivit lovade en rad ministerposter i en kommande regering.

Innan omröstningen i parlamentet  idag kommer framtidspartiets ledare Thanathorn att presentera sin och de allierades politiska framtida färdväg för Thailand, den tidigare juntaledaren general Prayut kommer inte att redogöra för några politiska visioner innan omröstningen utan säger i ett uttalande att han under de senaste fem åren har visat vilken politik han kommer att driva.

Det skulle betyda att Thailand även fortsättningsvis kommer att styras med en auktoritär politik som gradvis minskar utrymmet för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

Oavsett vem som kommer att bli landets nästa premiärminister så kommer det att bli besvärligt att leda landet. Inget av de olika blocken har majoritet i parlamentet och det kommer att göra det svårt att få igenom de politiska beslut som Thailand så väl behöver för att få fart på den allt sämre ekonomin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista