Nej i EU-domstolen

Planerade tyska vägtullar strider mot EU-rätten

1:22 min

Dom planerade tyska vägtullarna för privatbilar strider mot EU-rätten.

EU-domstolen har slagit fast att de tyska planerna är diskriminerande mot utländska bilägare och gav därmed rätt till en klagan från Österrike.

Beslutet kommer som en stor överraskning i Tyskland där det var tänkt att vägtullarna för privatbilar skulle införas i år. Efter tidigare justeringar i det omstridda systemet utgick man ifrån att hindren var undanröjda. Men nu går EU-domstolen på samma linje som de klagande länderna, Österrike och Nederländerna, som anser att de planerade biltullarna diskriminerar utlänningar. Avgiften skulle visserligen betalas av alla bilägare men för bilar registrerade i Tyskland skulle den dras av mot fordonsskatten.

Biltullarna har varit ett hett stridsämne i flera år. För CSU, kristdemokraterna i delstaten Bayern, var det ett prestigeprojekt men i övriga landet stötte det på kritik på grund av de höga kostnaderna och motståndet från grannlandet Österrike. Det blev till en bricka i de senaste regeringarnas koalitionsförhandlingar, där CSU lyckades pressa igenom biltullarna trots förbundskansler Angela Merkels uttalade motvilja.

Nu räknar man med höga skadeståndskrav från leverantörer och operatören för avgiftssystemet, bland dem finns också en österrikisk entreprenör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista