Brexit

Boris Johnson lovar att Storbritannien ska lämna EU i höst

1:57 min

I Storbritannien var det i går kväll tv-debatt mellan de fem kvarvarande kandidaterna till att bli ny premiärminister.
Storfavoriten Boris Johnson höll låg profil men slog fast att han inte tänker skjuta på utträdet ur EU om han blir premiärminister.

– Om vi säger att vi har ett slutdatum som inte är ett slutdatum och låter 31 oktober passera tror jag att väljarna kommer att ifrågasätta oss, sade Johnson.

Trots att det är nästan är omöjligt för en premiärministerkandidat att i nuläget på egen hand ge några löften om utträdet ur EU är det just dessa löften som kan bli avgörande för vem som vinner partiledarvalet i Tories. På frågan om kandidaterna kan garantera att Storbritannien kommer att lämna EU 31 oktober var Boris Johnsons främsta utmanare utrikesministern Jeremy Hunt mer tveksam. Han sade att han kan tänka sig att skjuta på utträdet om det skulle behövas för att slutföra förhandlingarna om ett avtal.

– Om vi har ett avtal inom räckhåll skulle jag ta mer tid på mig, sade Hunt.

Bara en tredjedel av debatten handlade helt om brexit men de övriga ämnena är av underordnad betydelse. Så länge Boris Johnson fortsätter att vara den som lovar mest om brexit spelar det inte så stor roll vad som sägs i övrigt.

Johnson höll låg profil under debatten. De övriga fyra kandidaterna slåss just nu inbördes om vem som ska bli den som får utmana honom i den avgörande omröstningen i juli då partimedlemmarna får rösta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista