Klimatmöte

Diskussion om sophandeln uteblev på miljömötet

1:37 min

Miljörörelsen är besviken efter det sydostasiatiska miljötoppmötet "ASEAN Summit" som inte nämnde den kraftigt ökade importen av plastsopor från väst.

Nedskräpningen av haven var den största frågan som togs upp på det högprofilerade sydostasiatiska toppmötet ”ASEAN Summit”, som avslutades i Bangkok på söndagen.

Tillsammans med Kina släpper den här delen av världen ut hälften av all plast i världshaven.

”Det gröna mötet”, så vill ledarna för de tio länder som ingår i ASEAN-gruppen kalla toppmötet i Bangkok. Miljörörelserna i Sydostasien kallar det för en halvmesyr.

Det trots att till och med stolarna i den stora samlingssal där Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha klev in, för att berätta för pressen vad man kommit fram till, var gjorda av återvunnen wellpapp.

– Kära medlemmar från media. Jag är stolt över att Thailand får vara ordförande på ASEAN, sa en nöjd premiärminister.

Deklarationen för att minska mängden plast som hamnar i haven, är troligen det hittills det största steget som tagits i Sydostasien. De tio  länder som skrivit på, ska tillsammans aktivt arbeta för att på alla sätt minska den marina nedskräpningen.

Exakt hur arbetet ska se ut, är oklart.

Men det räcker inte som åtgärd, menar bland andra Greenpeace. De senaste två och ett halvt åren har importen av plastsopor från västvärlden till regionen ökat med 171 procent. Och då till länder som Vietnam, Indonesien och Filippinerna som tillsammans med Kina – som inte är en del av gruppen - står de för hälften av all plast som flyter runt i haven.

Handeln med sopor är en enorm industri, som omsätter gigantiska summor i en fattig del av världen.

Miljöorganisationerna hade hoppats att mötet skulle förbjuda import av plastsopor – helt och hållet. Så blev det alltså inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista