Filippinerna

Misstro mot vaccin skapar mässlingsepidemi

1:29 min

I Filippinerna kämpar sjukvården för att få bukt en snabbt växande mässlingsepidemi som hittills krävt 500 barns liv. Läkare menar att det är myndigheternas slarvande med tidigare vaccinationsprogram som gjort många familjer inte skyddat sig själva eller sina barn.

För att få stopp på utbrottet planerar Filippinerna nu att försöka vaccinera åtta miljoner barn de kommande två månaderna.

Överläkaren på det stora sjukhuset San Lazaro i Manilla, Ferdinand de Guzman, är både utmattad och förtvivlad. Han berättar att trots att mässlingsvaccin varit gratis för alla i Filippinerna sedan början av 90-talet, har antalet vaccinationer minskat drastiskt på grund av misstro.

Sedan årsskiftet har 35 000 personer insjuknat. Många av dem har varit i behov av sjukhusvård, en del bara några månader gamla som kommit i kontakt med andra smittade men är för unga för vaccination. 500 barn har dött.

Grunden här är, precis som på andra ställen i världen där mässlingen nu blir vanligare, en ökad skepsis mot vaccinationer. I Filippinerna grundar det sig i massvaccination mot Dengu-feber för några år sedan. Detta i och med ett vaccin som tillverkarna erkände kanske inte var fullt utvecklat och kontrollerat, och myndigheterna slarvade med att ta reda på all information.

Några vaccinerade barn dog, men om det hade med vaccinet att göra eller inte är inte vetenskapligt klarlagt än. Men i ett land där många invånare tror mer på sociala medier än myndigheter, har det räckt för att få föräldrar att avstå från all form av vaccination.

Men nu svarar myndigheterna med samma mynt, berättar Filippinernas hälsominister Fransisco Duque, som själv är läkare.

– Vi bombarderar befolkningen med korrekt information, säger Fransisco Duque.

Målet är massivt. De kommande två månaderna ska man försöka vaccinera åtta miljoner barn, i ett försök att äntligen få stopp på Filippinernas enorma mässlingsepidemi.