Österrike

Ibiza-skandalen växer – fler partier dras in

2:38 min

I Österrike har nu riksåklagaren utvidgat sin undersökning om eventuella olagliga partibidrag och företags donationer till ytterligare två partier förutom FPÖ.

I Süddeutsche Zeitungs podd diskuteras de nya avslöjandena om att också det socialdemokratiska partiet SPÖ och det konservativa kristdemokratiska partiet ÖVP, Österrikes folkparti, kan ha fått olagliga partibidrag.

Tidningen var med och avslöjade den så kallade Ibiza-skandalen i maj, som ledde till att regeringen tvingades avgå och nyval är utlyst till i höst.

I en läckt video utlovar exkanslern Heinz-Christian Strache "rätt typ av politiska beslut" i gengäld för bidrag till partiet från det som sägs vara en rysk oligarks dotter. Strache hävdar att allt var ett missförstånd, att han inte var nykter och att videon var ett sätt att komma åt honom och hans parti politiskt.

Men sedan i maj pågår åklagarens utredning och nu dras alltså ytterligare politiker in i härvan. Den har redan resulterat i att parlamentet lagstiftat om att helt förbjuda utländska bidrag till partier och ett tak för hur mycket som får betalas i partibidrag.

Åklagaren undersöker också några namngivna österrikiska företag, som kan tänkas ha dolt bidrag till partierna. Det handlar bland annat om vapentillverkaren Glock, spelbolaget Novomatic och investeraren René Benkos Sigma Holding.

Enligt de dokument, som både österrikiska tidskriften Falter och Süddeutsche Zeitung, läst kan det handla om mycket stora belopp, som företagen slussat till politikerna, belopp på mellan 500 000 och 2 miljoner euro. Belopp som företagen inte deklarerat öppet.

De nya uppgifterna påverkar förstås förtroendet för de politiska partierna inför det nyval, som ska hållas till hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista