EU-valet

Juncker: Onödigt med tillfälliga EU-ersättare

2:07 min

Efter EU-valet vill några länder tillfälligt ersätta avgående kommissionärer. Onödigt, menar nuvarande kommissionsordföranden.

En kommissionär som utses för fyra månader kostar en miljon euro, sa kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i en intervju med nyhetssajten Politico förra månaden.

Kostnaderna, som Juncker alltså uppskattar till drygt 10 miljoner kronor, omfattar kabinettet, bilar och lön liksom pension. En vanlig kommissionär som börjar sitt uppdrag nu och jobbar till slutet av mandatet skulle arbeta i 4 månader. Och därefter få rätt till livslång pension på ungefär 2 500 kronor, per månad, enligt Ekots beräkningar.

Det är helt orimligt tycker Juncker.

– Det är galet, det är inte möjligt.

Juncker har därför uppmanat EU-ländernas ledare att inte skicka tillfälliga ersättare för de kommissionärer som lämnat sina poster efter EU-valet.

Flera i den nuvarande kommissionen ställde upp i valet och två av dem har besluta att lämna kommissionen för att ta upp sina platser i Europaparlamentet. Det gäller kommissionärerna från Rumänien och Estland.

Men dessa länders regeringar har inte hörsammat Junckers uppmaning.

I Estlands fall föreslår visserligen regeringen att ersättaren ska fortsätta under nästa mandatperiod. Men problemet är att det inte är Juncker utan den framtida kommissionsordföranden, som ännu inte är vald, som formar nästa kommission.

I Rumäniens fall vill regeringen bara skicka en ersättare för den nuvarande mandatperioden, alltså för några få månader.

En motvillig Juncker träffar de två föreslagna kommissionärerna idag för att avgöra om de är lämpliga. Passerar de dessa intervjuer ska de sen frågas ut av Europaparlamentet.

Godkänns de där måste Juncker hitta nya politikområden som de kan ansvara för. De avgående kommissionärernas arbetsuppgifter har nämligen redan tagits över av andra kommissionärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista