Folkräkning i USA

Vita huset backar om medborgarskapsfråga

2:20 min

I USA backar Vita Huset från sitt försök att få med en omtvistad fråga om medborgarskap i nästa års folkräkning.

President Trump säger att federala myndigheter ska samla in uppgifterna på andra sätt.

– Vi kommer att vända på alla stenar för att få information om medborgare och icke-medborgare sa president Trump.

Att regeringen nu ändrar sig om folkräkningen skyllde han på en seg juridisk process och demokrater som han sa vill hålla illegala invandrare om ryggen.

– Det här är en del av ett försök från vänstern att undergräva rättigheterna för våra medborgare och det är väldigt orättvist mot vårt land, sa han.

Gårdagens besked är ett nederlag för Trump som personligen varit mycket engagerad i frågan och han svarade inte på några frågor från journalister efteråt. Och det är en snårig historia som orsakat månader av hätsk debatt och oväntade vändningar här.

I botten ligger folkräkningen som görs vart tionde år och omfattar alla som bor i USA. Enkäten som innehåller en mängd frågor ska skickas ut i januari nästa år och befolkningssiffrorna är bland annat grund för hur statliga pengar och antalet kongressledamöter ska fördelas i landet.

Enligt Vita Huset är det viktigt att lägga till frågan om medborgarskap för att skydda rösträtten för landets minoriteter. Det är ett svepskäl, säger demokraterna som varnat för att frågan kan skrämma bort svarande som inte är medborgare. Dessutom misstänks republikaner vilja använda informationen för att rita om valkretsar till egen fördel.

Högsta domstolen underkände för några veckor sedan Vita Husets motivering och enkäterna hade redan börjat tryckas när Trump sa att han inte gav upp – frågan skulle med. Enligt källor till medier här övervägde presidenten en exekutiv order för att få sin vilja genom men det hade kunnat få stora juridiska konsekvenser och i stället valde alltså Vita Huset en annan väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista