Thailand satsar på medicinsk cannabis

2:14 min

I augusti får thailändska patienter för första gången behandlas med cannabis från statens egna odling:

Medicinsk cannabis legaliserades i Thailand i slutet på förra året, även om det fortfarande krävs tillstånd av läkare.

Än så länge bedrivs den statliga odlingen i liten skala, men på sikt hoppas Thailand kunna bli en ledande exportör av medicinsk cannabis, säger doktor Withoon Danwiboon, chef för den statliga läkemedelsorganisationen.

– I medicinskt syfte finns fördelar med cannabis och som du vet är det en global trend, säger doktor Danwiboon.

Han syftar på USA där medicinsk cannabis numera är vardag i många delstater, precis som i flera latinamerikanska länder. Det trots att de vetenskapliga beläggen för effekterna av medicinsk cannabis är bristfälliga enligt många.

När Thailand nu blir första producent i den här delen av världen så har man siktet inställt på en asiatisk marknad som om fem år kan uppgå till mer än motsvarande 80 miljarder kronor, skrev Bloomberg News nyligen.

Malaysia och Laos överväger legalisering av medicinskt cannabisbruk framförallt sätts förhoppningar till Kina och Japan, där marijuana fortfarande är olagligt ska sägas.

Att Thailand gör det här nu är inte så konstigt eftersom en av den nytillträdda regeringens koalitionspartner, ledaren för ett parti som drivit frågan om att legalisera cannabis hårt, nyligen utsågs till vice premiärminister och hälsominister.

Thailand och droger är nog för de flesta annars förknippat med extremt stränga straff, men läkemedelsorganisationens chef ser ingen motsättning i det, eftersom thailändska ambitionerna nu enbart har ett medicinskt syfte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista