POLITISK KRIS

Fortsatta frågetecken kring italienska regeringens framtid

0:22 min

Legaledaren Matteo Salvinis förhoppningar om ett snabbt nyval har stött på patrull. Italiens senat beslöt att ge premiärminister Giuseppe Conte mer tid att lösa krisen – som utlöstes av Legas misstroendeförklaring mot sin egen koalitionsregering.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte ska den 20 augusti tala till senaten om den politiska krisen i landet. Det beslöts sedan den snabbinkallade senaten röstat ner ett förlag från främlingsfientliga partiet Lega om att hålla en förtroendeomröstning redan på onsdagen.

Legas partiledare, inrikesminister Matteo Salvini, begärde i förra veckan förtroendeomröstningen mot den egna 14 månader gamla regeringskoalitionen och ville att den skulle hållas skyndsamt. Det skulle möjliggöra ett snabbt nyval där Lega, som har medvind i opinionen, förväntas fira stora framgångar.

– Vad är vackrare, mer demokratiskt, mer värdigt, än att ge tillbaka beslutet till folket, sade Salvini i ett tal till senaten som flera gånger avbröts av burop från representanter för andra partier.

Populistiska Femstjärnerörelsen (M5S), som fram tills nu regerat med Lega, vill att ett eventuellt nyval ska ske först i höst efter att budgeten för år 2020 antagits av parlamentet. M5S fick stöd av mitten-vänsterpartier i senaten och kunde skjuta upp förtroendeomröstningen, vilket ger Conte tid att söka politiska lösningar.

Samtidigt förs diskussioner om nya koalitioner. Om M5S och socialliberala Demokratiska partiet (PD) kan överkomma sina tidigare meningsskiljaktigheter kan de bilda ny regering utan nyval.

Salvini samtalar å sin sida med den tidigare premiärministern Sergio Berlusconis parti Heja Italien samt med postfascistiska Italiens bröder om "en valteknisk pakt".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista