VÄCKER ILSKA

Flera poliser anmälda för våldtäkter i Mexiko

1:39 min

I Mexiko City samlades flera hundra demonstranter i måndags för att protestera utanför säkerhetsministeriet efter att flera poliser anmälts för våldtäkt den senaste tiden.

”Nej, jag sa till dig, nej, min kropp är min”, skrek demonstranter utanför säkerhetsministeriet i Mexiko City.

Ett av de senaste fallen som väckt ilska i Mexiko ska ha inträffat den 3 augusti. Då en 17-årig tjej ska ha blivit våldtagen av fyra poliser i deras polisbil när hon var på väg hem från en fest. Bara några dagar senare anmälde en 16-årig tjej att hon blivit våldtagen av en polis på ett museum där hon arbetade som volontär.

Utanför säkerhetsministeriet har någon skrivit våldtäktsmän med röda bokstäver. En tjej som inte vill säga sitt namn har en stor banderoll där det står ”de skyddar oss inte, de våldtar oss”. Längst upp på banderollen sitter ett spetsat grishuvud. Hon säger att hon känner vanmakt.

– Vi är den utsatte gruppen i landet och det gör ont att tänka att det skulle kunna var jag, min väninna, min studiekamrat eller mamma som skulle kunna utsättas, säger hon.

I torsdags greps en polis för den misstänkta våldtäkten på museet. Idet första fallet ska det ha dröjt flera dagar innan flera poliser hördes. Men ingen har gripits vilket väckt ilska, säger Ana Karina Herrera Ortiz som var en av dem som demonstrerade utanför säkerhetsministeriet.

– Jag tycker att det är skit, vi kan verkligen inte lita på någon, säger Ana Karina Herrera Ortiz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista