Pakistan begär FN-möte om Kashmir

2:19 min

Pakistan har nu begärt att FN:s säkerhetsråd skyndsamt ska kalla medlemmarna till ett möte om situationen i Jammu & Kashmir, som i nu tio dagar levt avstängda från omvärlden efter Indiens beslut att frånta delstaten sin självständighet.

Pakistan firar idag sin 52:a självständighetsdag. Premiärminister Imran Khan gör det strategiskt i den pakistanska delen av Kashmir och president Arif Alvi lovade att Pakistan aldrig kommer överge Kashmirsbefolkning

– Vi kommer stå Kashmirs befolknings sida till de får sin självständighet, sa han.

Igår skickade Pakistan ett brev till FN:s säkerhetsrådet och bad om ett skyndsamt möte om situationen i Kashmir.

Det är nu tio dagar sedan som den Indiske premiärministern Narendra Modis dekret kom om att man upplöser delstaten Jammu Kashmirs specialstatus som en delvis självständig delstat.

Sedan dessa har alla telefontrafik och internet varit avstängt och det har rått ett utgångsförbud nattetid.

Nu har delar av detta släppts i Jammu, där huvuddelen av befolkningen är hinduer medan restriktionerna i Kashmirdalen, som har en majoritet av muslimer, fortfarande gäller.

Mycket lite har läckt ut från den stängda regionen men en boende i huvudorten Srinagar berättar för nyhetsbyrån AP om hur staden har förändrats under den senaste veckan.
 
– Hela staden är inlindad i taggtråd som hindrar oss att ta oss fram. Detta för att skrämma oss till tystnad och lydnad, säger han.

Militärens närvaro har ökat markant i det som redan innan var en av världens mest militariserade regioner. Och många uttrycker en oro för att Indien nu ska försöka förändra demografin i området för att även Kashmir ska få en hinduisk majoritetsbefolkning.

Premiärminister Narendra Modi har motiverat sitt beslut med att han vill se hela regionen utveckla sig.
Två av de tre krig som skett mellan de två kärnvapennationerna Indien och Pakistan har utlöst just kring Kashmirfrågan.

I morgon är det Indiens självständighetsdag... och förberedelser för firandet pågår även i Kashmir.
 
– Det är väldigt tyst här nu, folk kan inte röra sig i stan, de kontrolleras hela tiden. Jag har varit här tidigare för att fira självständighetsdagen men aldrig känt av den atmosfär som nu finns här, säger en av de influgna deltagarna till självständighetsfirandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista