INFÖR G7-MÖTE

Zelenskyj begär stöd för Ukraina från G7-ledarna

1:52 min

Inför helgens G7-möte i Frankrike har Ukrainas president Zelenskyj kontaktat alla G7-ländernas ledare med begäran om stöd för Ukraina. Utspelet kommer efter att frågan diskuterats om Ryssland skulle kunna återinträda i gruppen.

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har fört samtal på telefon med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk för att övertyga EU om att Ryssland också fortsättningsvis ska hållas utanför G7.

Samtalet kom bara några dagar efter att USA:s president Donald Trump sagt att han skulle stödja ett förslag om att åter släppa in Ryssland i gruppen om ett sådant kom upp.

Enligt den ukrainske presidentens hemsida har Zelenskyj också skickat brev till var och en av ledarna i G7-länderna med en uppmaning att under nuvarande omständigheter inte ge Ryssland möjlighet till återinträde.

Det var efter Rysslands annektering av den ukrainska Krimhalvön 2014 som landet blev uteslutet år dåvarande G8, ett medlemskap Ryssland hade haft i 16 år. Ukrainas president Zelenskyj argumenterar nu att det vore otänkbart att låta Ryssland bli medlem igen utan att skälen till uteslutningen försvinner, det vill säga Krimannekteringen och Rysslands roll i kriget i östra Ukraina.

Zelenskyj får stöd av Europeiska rådets Donald Tusk som enligt ukrainska källor lovat att försvara Ukrainas intressen på G7-toppmötet i helgen. Flera medlemsländer i G7 har också sagt att Ryssland ännu inte är välkommet i gruppen, bland annat Storbritannien.

Men analytiker i Moskva har påpekat att Ryssland kanske inte är intresserat av att gå med igen eftersom landet aldrig lyckades ta en ledarroll i dåvarande G8 och inte heller vill hamna på kollisionskurs med Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista