NORGE

Norge hotas av regeringskris efter bråk om vägavgifter

1:57 min

Statsminister Erna Solberg kräver att den norska fyrpartiregeringen enas om ett nytt kompromissförslag vad gäller de så kallade "bompengarna", alltså vägavgifter - annars hotas regeringsprojektet säger hon.

– De senaste veckorna har varit något av det svåraste att jobba med som statsminister, sa Erna Solberg vid en presskonferens i Oslo på fredagskvällen.

De fyra partierna i Norges borgerliga regering har inte lyckats enas om en kompromiss kring bompengar, kollektivtrafiksatsningar och stadsutvecklingsprojekt. De som fajtas är framför allt Fremskrittspartiet, som kallar sig bilisternas parti, och liberala Venstre, som är ett uttalat klimatparti.

På fredagskvällen lade Solberg fram ett tredje kompromissförslag, "det sista", sa hon, Statsministern kräver att partierna förankrar detta under helgen för att inte riskera hela regeringssamarbetet

– Det kan ju ha konsekvenser för regeringsprojektet. Om vi inte hittar lösningar på de här frågorna så måste vi också diskutera hanteringen av det, det är klart för alla, säger Erna Solberg.

Enligt statsministern gynnar hennes nya kompromiss klimat och miljö genom mer pengar till kollektivsatsningar, men hon säger att den också tar hänsyn till att folk tycker att vägavgifterna har blivit för höga.

Överenskommelsen uppskattas kosta runt 2 miljarder norska kronor per år, men inför budgetförhandlingar som inleds i nästa vecka vill Solberg inte säga något om varifrån pengarna ska tas.
Konflikten inom regeringen beror i hög grad på årets så kallade bompeng-uppror. Det har gett väldiga opinionsframgångar för ett "nej till bompengar"-parti inför det norska lokalvalet den 9 september.

Det i sin tur har kostat mycket stöd för framför allt Fremskrittspartiet som är beroende av att kunna visa på förhandlingsframgångar när det gäller att få ner de just nu rekordhöga vägavgifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista