Skogsbränderna i Brasilien

Armén ska sättas in i Amazonas

1:46 min

I Brasilien ska armén sättas in för att bekämpa dom omfattande skogsbränderna i Amazonas, det sa president Bolsonaro i ett tv-tal i natt.

Samtidigt utreder åklagare om jordbrukare arrangerat en speciell dag då man anlade bränder för att visa sitt stöd för presidenten.

Enligt den brasilianska tidningen "Folha de Sao Paulo" ska lokala jordbrukare i delstaten Pará utlyst en "'eld-dag" den 10 augusti.

Enligt tidningen ska jordbrukare i området Novo Progresso känt stöds av presidentens ord och koordinerat bränder för att visa presidenten att de vill arbeta.

Enligt Brasiliens statliga rymdforskningsinstitut INPE registrerades en ökning av bränder med 30 procent i området Novo Progresso under "eld-dagen" i jämförelse med dagen innan.
Över 300 bränder ska ha registrats i området bara den helgen.

"Eld-dagen" skedde en månad efter att Bolsonaro avfärdade larmen från INPE om ökningen av avverkningen av regnskogen i Amazonas under 2019. Chefen för rymdforskningsinstitutet INPE fick senare sparken då Bolsonaro kallat institutets statistik för lögner.

Bolsonaro har skiftat i svaren när det gäller vad som ligger bakom bränderna i Amazonas. Han har tidigare sagt att bränderna hade naturliga orsaker, sedan skyllde han på miljöorganisationer. Senare sade han att det inte fanns några bevis för att miljöorganisationer startat bränder utan att det var något han själv misstänkte. Han har också sagt att jordbrukare kan ligga bakom bränderna. Det är över 72 000 bränder som registrerats i år i Brasilien.

Nu ökar det internationella trycket på president Bolsonaro bland annat efter att Frankrikes president Emanuelle Macron sagt att bränderna i Amazonas är något som bör tas upp i helgens G7-möte.

USA:s president sträcker också ut en hjälpande hand. "Vi är redo att hjälpa till", twittrar Donald Trump efter ett telefonsamtal med Bolsonaro.

Bränderna påverkar hela världen, och blir ett huvudämne vid stormaktklubben G7:s toppmöte i Frankrike i helgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista