Ökat intresse från turister

Grönland hoppas på Trumpeffekt

2:05 min

På Grönland hoppas man nu att den senaste tidens mediala uppmärksamhet ska leda till ökad turism.

– Under ett par timmar blev trycket så stort att vår sajt kraschade, berättar Julia Pars, vd för turistbolaget Visit Greenland.

När USA:s president Donald Trump meddelade att han hade för avsikt att köpa Grönland, så blev intresset för världens största ö plötsligt enormt. Förutom ökad trafik till sajten så blev kontoret nerringt av reportrar från hela världen, som ville ha en reaktion på presidentens förslag.

Nu försöker man på Visit Greenland smida medan järnet är varmt.

– Det är klart att den här vågen kommer ebba ut så småningom. Men nu satsar vi på marknadsföring i sociala medier och har även lagt ut information om den historiska relationen mellan Grönland och USA på vår sajt, säger Julia Pars.

Visit Greenland försöker också dra nytta av att den amerikanske talkshowvärden Conan O’Brien besökt ön i kölvattnet av Trumps uttalanden.

– Han har ju riktigt många följare på sociala medier så vi har använt oss av några av hans historier på vår sajt.

Grönland har de senaste åren arbetet för att bli ett mer attraktivt turistmål. I fjol hade man 87 000 besökare, och de senaste åren har turismen ökat med cirka 10 procent årligen. Bland annat har ökat fokus på klimatförändringar lockat folk till Grönland, berättar Julia Pars.

– Här är förändringarna så tydliga, säger hon.

Det satsas nu på nya hotell och även på utbyggnad av flygplatser på ön så att fler kan ta emot internationell trafik. I dag är det bara möjligt att flyga till Grönland via Danmark eller Island, men man hoppas på fler direktflyg i framtiden.

– Men det beror också på flygbolagens intresse, de måste ju komma upp i en viss volym, säger Julia Pars.