Storbritannien

Jättebudet på Londonbörsen väcker debatt

1:23 min

Hongkongbörsen har lagt ett bud på Londonbörsen värt totalt motsvarande ca 375 miljarder kronor. Det överraskande och stora budet ramlar rakt in i den intensiva brexitdebatten i Storbritannien.

Tidpunkten för ett stort bud på Londonbörsen från just Hongkongbörsen kunde inte komma olägligare för den brittiska regeringen. Det skriver tidningen Daily Telegraphs ekonomiske kommentator Ben Marlow.

Telegraph är i vanliga fall mycket positiv till premiärminister Boris Johnsons hårda brexitväg.

Och även om tidningens kommentator tycker att storbudet kan ge regeringen Johnson möjligheter att visa för britterna att brittiska institutioner är mycket populära på världsmarknaden när brexit är genomförd, så varnar tidningen för att sälja en så stark symbol för brittisk frihandel som just Londonbörsen.

– Regeringen borde fundera på sätt att stärka staden London och dess finansindustri, inte försvaga dem att godkänna försäljningen av sina viktigaste institutioner, skriver Ben Marlow vidare.

Samtidigt uppmanar många kommentatorer här i Storbritannien också ägarna för Londonbörsen, och regeringen att titta noga på budet från Hongkong ur en säkerhetsaspekt. Budet kommer ju mitt under stora demonstrationer i Hongkong.

Den brittiska handelsministern Andrea Leadsom säger i en kommentar till budet från Hongkong att regeringen välkomnar samarbeten med globala intressen, men att regeringen också kommer undersöka budet noggrant, just ur säkerhetssynpunkt.

Ledningen för Londonbörsen har hittills bara gett försiktiga kommentarer till budet.

Budet från Hongkong på Londonbörsen är värt ungefär motsvarande 375 miljarder kronor och Hongkongbörsens ledning lägger budet för att kunna skapa en världsledande grupp som kan knyta samman finansmarknaderna i väst med tillväxtmarknaderna i öst.

En del analyser här menar att det ligger mycket i det, men andra varnar alltså för affären ur helt andra aspekter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista