Centralamerika

Tillfälligt stopp att söka asyl i USA

1:56 min

Högsta domstolen har slagit fast att Vita huset har rätt att tillfälligt stoppa människor från att söka asyl vid gränsen mot Mexiko.

Stor seger i högsta domstolen twittrar president Trump om beslutet. Det var i juli som Vita huset gav direktiv om att stoppa möjligheten att söka asyl i USA för personer som passerat genom annat land utan att ha sökt asyl där. I praktiken blir det därmed nästan omöjligt för den stora gruppen centralamerikaner som idag oftast reser genom Mexiko för att nå USA.

Redan idag har en del av dem avisats till Mexiko för att vänta in sin tur i asylprocessen därifrån. Nu blir det i alla fall tillfälligt omöjligt att alls söka. President Trump har på flera sätt försökt få bukt med det stora antalet asylsökande. Enligt justitiedepartementet väntar idag över 400 000 personer på besked i asylärenden och många vittnar om att systemet är överbelastat. Samtidig är rätten att söka asyl praxis i USA sen 80-talet och Trumps asylstopps direktiv har utmanats av både människorättsorganisationer och delstatsdomare.

Nu ger högsta domstolen grönt ljus för direktivet – i väntan på slutgiltigt besked om ifall den nya regeln är förenlig med gällande lag.
För det republikanska partiet är migrationsfrågan kanske den allra viktigaste inför valet nästa år. För Ayo, en av delstaten Texas många invandrare, är det självklart att anpassa sig till de lagar som finns

Jag är här och får följa de regler som gäller säger Ayo som jobbar i Houstons olje-och gasindustri. Och hon tror att det var precis det här som amerikanerna ville ha när de röstade fram Trump i det förra valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista