Ny rapport

Larm om hemska villkor i livsmedelsindustrin

1:37 min

Hjälporganisationen Oxfam larmar om gräsliga arbetsvillkor, låga löner och diskriminering inom livsmedelsindustrin efter att ha genomfört enkäter i bland annat Indien och Brasilien.

Det svarta Assam-teet har odlats i runt två hundra år i Indien, men för de som plockar bladen är det en fattig tradition. Trots 13 timmars arbete per dygn är lönerna så låga att många av arbetarna hamnar under fattigdomsgränsen och därför får hämta ut gratis påsar med ris hos staten.

Hjälporganisationen Oxfam visar i en ny rapport, efter att fler än 500 tearbetare tillfrågats, att arbetarna bara får en bråkdel av vad konsumenterna i slutändan betalar för teet i butikerna. I bland är det så lite som fem procent som stannar kvar på teodlingarna och går till arbetarnas löner.

Situationen känns igen på andra håll i världen, som bland tomatplockare i Italien, trafficking-utsatta lökodlare i Storbritannien, eller säsongsarbetarna på de brasilianska mango och melon-odlingarna. Detta trots att Brasilien för bara några år sedan ansågs vara på god väg att stärka arbetares rättigheter, men landet har i dag rasat på de index som mäter arbetsvillkor i olika länder.

Oxfams rapport visar också att sett över längre tid har pengarna som kunden betalar i butiken i allt större utsträckning landat hos de stora kedjorna – snarare än hos de som odlat, gjort eller packat varorna vi köper.

Samtidigt har vissa företag lovat stärka arbetares rättigheter – vissa stora internationella kedjor har till exempel instiftat riktlinjer för hur diskriminering ska motarbetas och gjort det möjligt att spåra varors ursprung. Flera länder har också i dag striktare lagstiftning som förbjuder allt för hemska villkor för arbetarna bakom maten vi äter.