Tyskland

Gärningsmannen i Halle agerade ensam

2:17 min

I Tyskland utgår myndigheterna nu ifrån att gärningsmannen som sköt ihjäl två människor i staden Halle igår agerade ensam. Dådet har satt strålkastarljuset på det ökande antalet antisemitiska brott i landet, och sent igår kväll besökte förbundskansler Angela Merkel Berlins största synagoga för att visa solidaritet.

Angela Merkel står tyst under vakan, efteråt lovade hon göra mer för att se till att judar i Tyskland kan leva i säkerhet. Att skytten, som dödade två människor i Halle hade tydliga antisemitiska motiv framgår av videon från kameran han hade monterat på hjälmen, och som han laddade upp på internet.

Bland annat förnekar mannen förintelsen och ger uttryck för konspirationsfantasier, man ser i videon hur han försöker skjuta sig igenom dörren till stadens största synagoga men misslyckas.

Ordföranden för judiska centralrådet i Tyskland Josef Schuster säger i tysk TV att det som skett i och för sig är på en helt ny nivå men att det ändå är en del av en utveckling som han har varnat för den senaste tiden.

– Vi ser att delar av samhället glider ner i högerextremism, sa Josef Schuster till tyska ARD.

I våras offentliggjorde den tyska federala polisen siffror som visade på att antalet anmälda brott med antisemitiska förtecken stigit med 20 procent mellan åren 2017 och 2018.

Myndigheterna som utreder dådet utgår nu ifrån att den 27-årige misstänkte agerade ensam när han sköt ihjäl två människor på öppen gata, efter att första ha talat om flera gärningsmän.

Tillvägagångssättet påminner om attentatet i Christchurch i Nya Zeeland i mars, terroristkännare här talar om hur båda attentaten utformas som ett onlinespel, där förövaren, delvis på engelska, kommenterar det han gör och sina offer, i en livesändning på internet.

Gärningsmannen i Halle ska också, enligt tyska medier, ha publicerat ett manifest, där han angett som mål att döda judar, muslimer och vänstersympatisörer.