Colombia

Flera barn dödade i bombanfall – minister avgår

2:16 min

I Colombia avgick försvarsministern igår kväll, efter ett avslöjande om att landets militär dödat åtta minderåriga i ett bombanfall mot en utbrytargrupp från Farc-gerillan. Det är den senaste av flera skandaler som involverar militären.

– Den yngsta flickan som dödades var tolv år gammal. Hur ska du övertyga oss om att hon var en kriminell som förtjänade att dö i det bombanfall som du beordrade? sa senatorn Roy Barreras under utfrågningen av försvarsministern i den colombianska kongressen i tisdags.

Barreras presenterade dokumentation som visar hur regeringen försökt dölja att åtta barn dödades i bombanfallet mot en utbrytargrupp från Farc-gerillan i september i år.

Försvarsminister Guillermo Botero hävdade att ingen visste att det fanns barn i lägret, och anklagade oppositionen för att smutskasta den colombianska militären. Men mindre än ett dygn efter utfrågningen tvingas Guillermo Botero nu avgå.

Skandalen med de åtta barnen är inte den första sedan Iván Duque tillträdde som president förra året. Försvarsministern anklagas för att ha försökt dölja flera fall där militär dödat misstänkta gerillamedlemmar istället för att gripa dem. Militären anklagas också för att medvetet ha skjutit en människorättsaktivist till döds.

Iván Duque gick till val på att delvis riva upp fredsavtalet med Farc-gerillan som skrevs under 2016. Gerillan blev då ett politiskt parti. Under Duques tid vid makten har den colombianska militären återigen intensifierat kriget mot de mindre utbrytargrupper som hoppat av fredsavtalet, och mot den fortfarande aktiva ELN-gerillan.

Nyligen avslöjade New York Times att den colombianska försvarsledningen börjat ge ekonomiska fördelar till de militärer som griper och dödar medlemmar av illegala väpnade grupper.

En liknande policy under ex-president Alvaro Uribe, Iván Duques politiske gudfader, ledde tidigare till att civila dödades och visades upp i gerillakläder av militärer som hävdade att de dödats i strid.