BUDAPEST

Protester mot Erdogans besök i Ungern

1:44 min

Ungerns premiärminister Victor Orban har idag besök av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Ett besök som möttes av några tusen protesterande i centrum av Budapest. Slagorden handlade både om Erdogan och Orban.

”Erdogan terrorist” skanderade en handfull kurder mitt i den stora demonstrationen i centrum av Budapest. Men de flesta slagorden riktades mot den ungerske värden Victor Orban, som anklagas för att fjäska med världens diktatorer.

– Jag vill bara protestera mot att premiärministern är så välkomnande till Erdogan och jag vill visa kurder solidaritet, säger studenten Agi.

Förra veckan var Vladimir Putin Erdogans gäst, men han möttes inte av några demonstrationer. Efter 15 år av ryskt inflytande har vi blivit vana, sa Agi och hennes pojkvän om det.

– Jag tycker inte det är en god idé att välkomna Erdogan med tanke på kurderna, säger 39 årige Bense Tordai, som är nyinvald från oppositionsblocket Dialog för Ungern vid lokalvalet i Budapest.

Bland demonstranterna finns både unga och gamla, som vill att Ungern tar en annan utrikespolitisk kurs.

Orban bromsade ett fördömande i EU mot den turkiska offensiven mot kurderna i Syrien och hävdar att Turkiet är garant för säkerhet. En ny gasledning och ungerska köp av vapen från Turkiet väntas tas upp idag.