EU

Michels uppgift: Ena EU-ländernas ledare

1:59 min

Idag var EU:s tillträdande ordförande, Belgiens förre premiärminister Charles Michel, på besök i Stockholm för att träffa statsminister Stefan Löfven. Och Michel ser som sin viktigaste uppgift att ena EU:s ledare i viktiga frågor som klimat, migration och säkerhet.

– Vi vet vilka utmaningar vi står inför, och jag ska försöka vara effektiv och få EU:s stats- och regeringschefer att fatta beslut, sade Charles Michel på en pressträff tillsammans med statsminister Sten Löfven.

Idag är EU mer splittrat än kanske någon gång tidigare i viktiga frågor som klimatpolitiken, migrationspolitiken, och inte minst EU:s flerårsbudget som just nu förhandlas.

Som regeringschef i Belgien ledde Charles Michel flera koalitionsregeringar, och han gjorde sig känd för att både ha en fast hand och kunna kompromissa, Nu är han ute på turné för att lyssna som han säger innan han tar över som EU-ordförande den 1 december.

Charles Michel efterträder polacken Donald Tusk på posten som ordförande för Europeiska rådet, som alltså leder stats- och regeringschefernas arbete. Donald Tusk har fått kritik för att ha lagt en död hand över migrationspolitiken då han inte ville köra över länder som vägrade ta emot asylsökande. trots att EU-fördraget medger majoritetsbeslut. Alla länder måste vara överens, ansåg Tusk.

Charles Michel vill inte kritisera sin företrädare, han säger att nu väntar på nya förslag från EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen som sagt att hon vill ha en nystart i migrationspolitiken. Och även han kommer att verka för att alla 27 EU-länder kommer överens, men, säger han, till slut måste vi ändå komma till beslut.