Valet i Spanien

Sánchez i blåsväder

2:00 min

Tonen i valkampanjen hårdnar inför det spanska parlamentsvalet på söndag. Samtidigt som högernationalistiska partiet Vox bedöms ha medvind, så har det ledande Socialistpartiets Pedro Sánchez tvingats ägna tid åt en olycklig formulering om domstolsväsendet.

– Åklagarmyndigheten är inte beroende av regeringen utan är självständig.

Socialistpartiets ledare Pedro Sánchez rättade sig själv i tv-kanalen la Sexta igår. Han sa att hans tidigare otydliga formulering berodde på att han tillbringat många timmar i intervjuer.

Hårt trängd av högerpartiernas hårda ton emot självständighetsivrarna i Katalonien, så har även Pedro Sánchez skärpt sin inställning.
I en radiointervju råkade han säga att åklagarmyndigheten tar order från regeringen när det gäller att som han sa "hämta hem" den förre katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont som lever i exil. Puigdemont är misstänkt för uppvigling och skattebrott i Spanien.
Den olyckliga formuleringen var en present till oppositionen som vänsterrörelsen Unidas Podemos var snabb att utnyttja. Debatten om domstolarnas bristande oberoende är levande i Spanien.

Det är Socialistpartiet som leder opinionsmätningarna, men partiet väntas inte få egen majoritet och med minskat väljarstöd kan det bli ännu svårare att bilda regering nu än det var efter förra valet.
Det parti som verkar ha mest vind i seglen just nu är högernationalistiska Vox. Partiet är aktivt i sociala medier och anses ha gjort ett bra framträdande i sin första tv-sända partiledardebatt. Om Vox blir tredje största parti så kan de få uppemot 40 platser i parlamentet.

Det här var säkert inte vad Pedro Sánchez tänkte sig när han utlyste nyvalet efter de strandade regeringsförhandlingarna i september. Då var det inget tvivel om att Socialistpartiet var valets segrare. Nu vill han ha de övriga partiernas godkännande att största partiet också blir regeringsbildare.