Chile

Hårdare tag mot protesterna i Chile

2:30 min

Konflikten i Chile förvärrades igår genom att president Sebastian Piñera aviserade ännu hårdare tag mot demonstranterna. Han sammankallade också ett extra möte med bland annat cheferna för landets väpnade styrkor, vilket ökade oron i landet.

Idag fredag går de massiva protesterna mot orättvisor och svåra levnadsvillkor i Chile in i sin tredje vecka.

Inför nya massdemonstrationer som planeras till kvällen har presidenten hållit ett tal till nationen genom samtliga tv-kanaler. Han aviserade ännu hårdare tag mot demonstranterna, bland annat genom nya lagar som förbjuder maskering, barrikader och plundringar under manifestationerna.

Dessutom sammankallade presidenten det Nationella säkerhetsrådet, något som senast gjordes för fem år sen. I rådet ingår cheferna för polisen, flottan, flygvapnet och armén, samt ordförandena i kongressens båda kamrar och Högsta domstolen.

Både oppositionen och ledarna för protesterna har kritiserat åtgärden och betecknar den som ett försök att släcka elden med bensin.

Hittills har drygt 9.000 personer gripits under tre veckors protester och enligt MR-organisationer har nästan 2.000 skadats, de flesta med gummikulor. Många har fått ögonskador orsakade av skott från nära håll mot ansiktet och över 200 anmälningar för brott mot de mänskliga rättigheterna har lämnats in, däribland 19 fall av sexövergrepp från polis och militär.

De massiva protesterna tvingade regeringen att ställa in det stora klimatmötet COP25, det ekonomiska toppmötet APEC samt flera idrottsevenemang.

Det som orsakade den största vreden igår var uppmaningen från presidenten att ange grannar som deltar i protesterna.

Direkt efter mötet med Nationella säkerhetsrådet svarade tiotusentals i Santiago och andra städer med en massiv så kallad kastrullprotest, där de bankar på kastruller så att det hörs som en stor metallisk konsert över hela staden.

Senatens ordförande, som kom till mötet, kritiserade efteråt presidenten eftersom sammankallandet av Nationella säkerhetsrådet bara kan förvärra situationen och orsaka onödig oro i ett läge där landet behöver lösningar, sa han.

Protesterna inleddes i mitten av oktober efter det att regeringen höjt taxorna i tunnelbanan. Trots att regeringen sedan tog tillbaka höjningen har protesterna fortsatt och utvidgats till krav om en ny ekonomisk modell och en ny grundlag.