Filippinerna

Risk för större utbrott i Filippinerna

1:57 min

I Filippinerna har vulkanen Taal under måndagen fortsatt att spruta ut aska och lava, något som har tvingat tiotusentals personer i närområdet att lämna sina hem. Seismologer varnar för att ett större utbrott kan komma när som helst.

Tv-bilder visar hur turister och boende i regionen Batangas i Filippinerna evakueras efter vulkanen Taals utbrott i helgen. Aska och regn har bildat en grå sörja som täcker gatorna, och många lämnar området med endast sandaler på fötterna och kanske ett paraply och en snusnäsduk som skydd mot askan.

Under måndagen har vulkanen fortsatt att spruta ut aska och lava, om än i något mindre utsträckning än i helgen. Rökpelaren var under dagen två kilometer hög, och lavaströmmar som trängde ut ur vulkanen nådde upp till halva den höjden innan de slog ner i den omkringliggande sjön.

Enligt myndigheterna har uppemot 30 000 personer flytt eller evakuerats från sina hem. Ingen ska ha skadats direkt av utbrottet, men asktäcket har lett till trafikolyckor på vägarna.

Marilou Baldonado och hennes familj tvingades lämna hemmet i all hast efter att hon hörde ett högt, kraschande ljud på taket.

– Det var stenar och aska som landade på taket. Vi blev rädda för vad som skulle kunna hända med oss, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Filippinernas seismologiska institut är risken stor att situationen förvärras. Institutet ska ha överraskats av hur snabbt det gick från att vulkanen började mullra till söndagens utbrott. Och nya mätningar visar att ett kraftigare utbrott kan komma när som helst.

Det skulle kunna leda till en tsunami på sjön som omger vulkanen, varnar man, och i värsta fall kan utbrottet bli långvarigt. År 1754 hade vulkanen ett utbrott som varade i sju månader.