Efter USA och Irans attacker

Irakier trötta på andras krig

2:33 min

Många irakier är innerligt trötta på att se sitt land bli en skådeplats för andras krig efter att både USA och Iran utfört attacker i landet.

Det var i Irak som USA dödade den iranske generalen Qassem Soleimani, och det var mot baser i Irak som Iran genomförde sin vedergällningsaktion.

– Det är ett krig mellan USA och Iran men det är vi irakier som kommer i kläm. Det är irakier som dör, inte amerikaner eller iranier, säger 29-årige Reem Al Obaidy som driver ett eventföretag i Bagdad.

Jag träffar henne på protesttorget i Bagdad där hon skrider fram, draperad i en irakisk flagga med en huvudbonad tillverkad av en röd vit kuffiyeh.

Protesterna mot regeringen och korruptionen har minskat i intensitet nu när den regionala spänningen överröstar allt. Men 22-årige Mohamed tycker att Iraks politiker är alldeles för flata.

– Varför ska vi irakier bara sitta tyst och titta på när Iran och USA förvandlar vårt land till krigsskådeplats?

Mohamed är lika negativ till USA som Iran, men andra jag pratar med riktar sin motvilja mot Iran eftersom det anses vara iran-stödda miliser som har skjutit ihjäl irakiska demonstranter.

Reem, i sin irakiska flagga, säger att hon känner samhörighet med de demonstranterna i Iran som riskerar sina liv och hon tycker det är en skam att parlamentet här i Irak har satt upp bilder på den dödade generalen Qassem Soleimani, medan demonstranter i Tehran river ner och bränner hans porträtt.

Den 55-åriga feministaktivisten Umm Abbas skrattar nervöst när hon medger att hon faktiskt hoppas att USA ska befria Irak från Iran, på samma sätt som USA störtade Saddam Hussein, men hon säger det viskande, USA är trots allt inte heller populärt i Bagdad.