Uri Davis
Västbanken

Israelisk jude i Fatahs ledning

På Västbanken har palestinierna i Fatahs revolutionära råd, partiets högsta beslutande organ, valt in en israelisk jude i rådet. Uri Davis har avsagt sig sitt israeliska medborgarskap och har numera palestinskt medborgarskap.

67-årige Uri Davis, född i Jerusalem, avsade sig sitt israeliska medborgarskap redan på 1980-talet i protest mot Israels ockupation av Västbanken och Gaza och fick senare palestinskt medborgarskap. Nu blir han den förste icke-arab som väljs in i Fatahs revolutionsråd, sedan det bildades 1958.

När en palestinsk konferens  i Bethlehem på lördagen tillkännagav valet av Uri Davis som rådsledamot möttes det av långa och intensiva applåder.

Uri Davis, som själv kallar sig palestinsk hebré, har länge talat för en icke-religiös demokratisk stat i hela det historiska Palestina. Han säger också att han inspirerats av Nelson Mandelas kamp mot apartheidregimen i Sydafrika. Davis har också skrivit böcker om det han anser vara apartheid i Israel.

Davis är lärare på det palestinska al-Quds-universitetet i Abu Dis, strax utanför den mur som Israel byggt runt ockuperade östra Jerusalem för att avskärma stadsdelen från övriga Västbanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista