En familj som stödjer Muslimska brödraskapets Muhammed Mursi firade på Tahrirtorget efter valet. Foto: Nasser Nasser/Scanpix.

Ovissheten i Egypten når nya höjder

2:00 min

I Egypten har ovissheten trappats upp ytterligare sedan valkommissionen meddelat att det officiella resultatet av presidentvalet trots allt inte kommer i dag utan först på lördag eller söndag. Samtidigt har den avsatte presidenten Mubaraks hälsa förbättrats sedan han flyttades till ett bekvämare sjukhus.

Egypten är nu fullt av rykten, bland annat om att militären aldrig kommer att låta det muslimska brödraskapet vinna valet och att omfattande oroligheter väntas.

Det muslimska brödraskapet hävdar att det pågår en kampanj för att hålla organisationen borta från all makt i Egypten. Efter att det islamistledda parlamentet har upplösts ska nu också Mohamed Mursi hindras från att bli president, säger man. Detta trots att rösträkningen tyder på att Mursi vunnit över Shafiq med en knapp miljon röster, en uppgift som också bekräftades i går av en grupp självständiga domare som övervakat rösträkningen.

Men både Ahmed Shafiq och Mohamed Mursi har utropat sig som segrare och valkommissionen behöver mer tid för att utreda valfusk och oegentligheter i rösträkningen. Medan det officiella valresultatet dröjer, samlas allt fler på Tahrirtorget för att protestera mot att militären inte tycks vilja lämna ifrån sig makten.

Anonyma militära källor som uttalat sig för nättidningen Ahram-on-line, kallar dessa protester oacceptabla och slår fast att brödraskapet valt konfrontation framför vänskaplig dialog med militären. Från Washington och Paris har man uttryckt missnöje. USA:s utrikesminister Hillary Clinton kallade i går militärens agerande oroande. 

I brist på trovärdig nyhetsförmedling florerar nu ryktesspridning och konspirationsteorier. Mubaraks hälsa är ett exempel. Den statliga nyhetsbyrån hävdade att han var kliniskt död, men efter att han flyttats från fängelset till ett bekvämare militärsjukhus kommer nu uppgifter om att hans liv i själva verket aldrig var i fara och att han varken ligger i koma eller respirator.

Cyniker misstänker att dramatiken kring Mubarak var ett sätt att avleda uppmärksamheten från det de kallar för militärens mjuka kupp, medan ett av skämten i Kairo lyder: Någon borde tala om för Mubarak att det är farligt för hälsan att dö hela tiden. Eller att arvet efter Mubaraks består i en statlig sjukvård som inte kan ställa en diagnos och statliga media som inte kan förhålla sig till sanningen.

Men vid sidan av skämten kommer bistra varningar. Anonyma källor inom säkerhetstjänsten piskar upp rädslan med till synes ogrundade uppgifter om att det muslimska brödraskapet kommer att ta till våld om Mohamed Mursi inte blir president. Det går rykten om utegångsförbud och vissa internationella organisationer har uppmanat sina anställda att ta bunkra mat, vatten och kontanter inför väntade oroligheter.

Det var meningen att Egypten i dag skulle få en ny president för första gången på tre decennier. Entusiasmen var stor när den första valomgången inleddes i slutet av maj och stolta egyptier köade till vallokalerna och sade: Faraonernas era är över. Nu konstaterar många egyptier att konfrontationen mellan brödraskapet och militären bara har börjat.

Cecilia Uddén, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista