Det är glest i vallokalen. Valdeltagandet blir avgörande. Det muslimska brödraskapet manar till bojkott. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.

Presidentval i Egypten förlängs med en dag

2:00 min

Presidentvalet i Egypten förlängs med en dag, efter att färre än väntat gått och röstat. Preliminära siffror visar att under de två dagar som valet pågått har ungefär 37 procent av väljarna röstat.

2012 när Mohammad Mursi valdes till president var valdeltagandet 52 procent.

Det är få som tvivlar på att den förre generalen Abdel Fatah al Sisi kommer att vinna det egyptiska presidentvalet. Men avgörande för Sisis ställning och legitimitet anses vara hur högt valdeltagandet blir, eftersom det muslimska brödraskapet manat till bojkott.

Men mycket tyder på lågt valdeltagande och i tv läxas det röstskolande folket upp av talkshowvärdar som låter mer och mer irriterade.

”Var är folket? Vad är det med er? Vad vill ni?”

Programledare som ägnat månader åt att hylla det egyptiska folkets kärlek till General abdel Fatah al Sisi antyder nu att folket är otacksamt för att de inte går och röstar. Det finns inga officiella siffror över valdeltagandet, men myndigheterna verkar oroade, i sista minuten gjordes tisdagen till helgdag, för att så många som möjligt skulle kunna gå och rösta.

– Ni arbetsgivare som ger era anställda ledigt, ni har rätt att kontrollera att de har röstat och bläck på fingret när de kommer tillbaka på onsdag, sa en talkshowvärld i TV.

Det finns inga officiella siffror över valdeltagande ännu, men även i dag kommer rapporter om uteblivna köer och glest i vallokalerna. Orsakerna är flera: det finns en utbredd valtrötthet, sju val på tre år i Egypten och i detta val finns ingen spänning, alla vet redan att Sisi vinner över utmanare Sabahi. Det låga valdeltagandet ska inte omedelbart tolkas som ett stöd för det muslimska brödraskapet. I Kirdasah utanför Kairo träffar jag en ingenjör.

– Jag bojkottar, inte för att jag gillar brödraskapet, utan av respekt för mina grannar som förlorade sin son i massakern förra sommaren, säger han.

Men jag möter också en ung kvinna i gul sjal med brödraskapets symbol som säger att hon röstat på Sisi.

Senare medger hon att hon bara är 16, inte röstberättigad, och att hon bara sa så för att hon blev rädd när hon såg min bandare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista