Israelisk skjutning av palestinier upprör

1:33 min

Ett videoklipp som visar en israelisk soldat skjuta ihjäl en palestinsk angripare trots att palestiniern ligger på marken oskadliggjord har fått stor spridning idag på internet. 

Under torsdagskvällen sa Israels försvarsminister Moshe Yaalon att han ser mycket allvarligt på incidenten, som strider mot den israeliska militärens etik och värderingar.

– Inte ens när blodet kokar, kan vi tillåta oss att förlora omdömet och kontrollen. Händelsen kommer att behandlas med största allvar, sa Israels försvarsminister Moshe Yaalon på torsdagkvällen.

På videoklippet som lagts ut på flera stora nyhetssajter ser man hur den 21-årige palestiniern i svarta jeans och svart t-shirt ligger på marken livlös, men han är inte död, man ser hur han rör huvudet fram och tillbaka. Runt om rör sig soldater och ambulanspersonal i lugn takt, soldaten som utsatts för knivhugg blir omplåstrad. Men plötsligt osäkrar en av soldaterna sitt vapen och skjuter palestiniern i huvudet. På videon ser man hur blodet börjar rinna.

Soldaten har gripits, och enligt Israels armétalesman, som kallade händelsen ett allvarligt brott mot militärens värderingar, så inleddes en brottsutredning redan innan videon fick spridning på internet. Amnesty International klassar det som en misstänkt utomrättslig avrättning.

Israel har hittills slagit ifrån sig när internationell kritik riktats mot övervåld under det senaste halvårets knivattacker. Ett liknande videoklipp på en tonårsflicka som sköts till döds medan hon låg på marken efter att ha gått till attack med en sax, ledde till beskyllningar om utomrättsliga avrättningar, vilket israeliska ledare avfärdat som antisemitism.

Cecilia Uddén, Kairo
cecilia.udden@sverigesradio.se