USA: Tvåstatslösning inte längre nödvändigt

Enligt en högt uppsatt tjänsteman i Vita Huset, kommer USA inte att insistera på en tvåstatslösning av Israel-Palestina konflikten. Nyheten kom i natt, samma dag som Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu ska träffa USA:s president Donald Trump i Vita Huset. Och det är ett stort avsteg från USA:s mångåriga policy.

I närmare ett halvt sekel, har olika amerikanska regeringar, stött en tvåstatslösning, en israelisk och en palestinsk stat sida vid sida.

Det har varit inriktningen på den långvariga fredsprocessen som vid flera tillfällen varit mycket nära en lösning, men som spårat ur – bland annat på grund av terrorattacker, politiska mord, oenighet om gränser och Jerusalems status, eller avsaknad av politiskt mod.

Det är oklart om det var Vita Huset avsikt att annonsera en avgörande policy-omsvängning under den hastigt sammankallade presskonferensen i går kväll.

Källan - en högt uppsatt tjänsteman - är anonym men sa till samtliga nyhetsbyråer att Trumpadministrationen är angelägen om att arbeta för fred i Mellanöstern - även om det inte behöver innebära en tvåstatslösning.  Vi kommer inte att diktera villkoren för fred, sa källan inför mötet senare idag mellan Donald Trump och Benjamin Netanyahu.

Israels högerregering har länge sett fram emot maktskiftet i Washington. Relationen mellan Netanyahu och Barack Obama var omvittnat kylig och USA kritiserade Israels expansion på Västbanken där palestinierna hoppats bygga sin stat.

Bosättningarna, som är olagliga enligt internationell rätt, kallades av både Obama och världssamfundet för ett hinder för fred. Men Donald Trump har sagt att Israel har behandlats mycket orättvist och han har utsett en amerikansk ambassadör till Israel med starka kopplingar till bosättarrörelsen på Västbanken.

Men inför mötet idag, varnar israeliska kommentatorer också för Trumps oberäknelighet. Netanyahu har fantiserat om detta ögonblick, då han skulle få möta en republikansk president i samförstånd, med de elaka gudarna gav honom Trump, skriver Chemi Shalev i tidningen Haaretz. Netanyahu hade drömt om djupa filosofiska samtal, om att jämföra de senaste biografierna över Lincoln och Hamilton, istället kommer han att tvingas tala långsamt och tydligt till en man som inte läser böcker, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista