Svårtolkat utspel om Israel och Palestina

2:04 min

Utspelet från Vita Huset om att USA överger principen om en tvåstatslösning för Israel-Palestinakonflikten har mötts av frågetecken och kritik från palestinskt håll.

Senare i dag träffar Donald Trump Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Och inför detta möte, sa en högt uppsatt tjänsteman i Vita Huset att USA inte kommer att insistera på en tvåstatslösning. Utspelet är en skarp omsvängning från USAs tidigare politik.

Den palestinska politikern Hanan Ashrawi kallade utspelet oansvarigt, men antydde också att det var obegripligt.

Flera andra kritiker har också frågat sig: vad vill de då istället? Vad är alternativet till en tvåstatslösning?

Israel vill inte ha en enstatslösning, där alla palestinier på Västbanken skulle bli israeliska medborgare.

Ett alternativ som cirkulerar är att Israel annekterar 60 procent av Västbanken, det område där bosättningarna ligger och där det endast bor ungefär 100 000 palestinier som eventuellt skulle kunna få ett slags israeliskt uppehållstillstånd.

Övriga palestinier på västbanken skulle få självstyre på begränsade fläckar kring de stora städerna Ramallah, Nablus, Bethlehem och Hebron - där den palestinska befolkningen är koncentrerad.

Det är oklart om det var Vita Husets avsikt att annonsera en avgörande policy-omsvängning i går.

Utspelet är svårtolkat med tanke på de motstridiga budskap som kommit från Vita Huset de senaste veckorna.

Trump har signalerat en ny bosättarvänlig politik, bland annat genom att utse en amerikansk ambassadör till Israel som har starka band till israeliska bosättningar på Västbanken.

Men samtidigt överraskade han bosättarrörelsen genom att plötsligt säga att bosättningar antagligen inte är bra för freden.

Även om Netanyahu länge sett fram emot att möta en republikansk president i samförstånd och få ett kungligt mottagande i Vita Huset efter många års av kylig relation till Barack Obama, så varnar flera bedömare i Israel för den amerikanske presidentens oberäknelighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista