8-åriga Mariam, vars familj flyttade tillbaka för två månader sedan, sitter på golvet intill kaminen och gör läxan
1 av 3
8-åriga Mariam, vars familj flyttade tillbaka för två månader sedan, sitter på golvet intill kaminen och gör läxan Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Cecilia Uddén i Mosul
2 av 3
Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén på plats i Mosul. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Mosul i Irak
3 av 3
Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio

"Mosul blir sig aldrig likt"

3:20 min

Förödelsen är fortfarande omfattande i gamla stan i Mosul efter att staden befriats från terrorrörelsen IS. Men sedan i somras har närmare 1 000 familjer återvänt för att bygga upp sina hem.

Huset är nymålat, ljusgrönt, en udda färgklick bland grå rasmassor, rester av arabesker och hus med vackra valv och järnsmide som förvridits, kluvits på mitten av bomb och granatregn.

Bara 500 meter längre bort kan man fortfarande känna likstank. I resterna av ett hus syns en förkolnad fot.

Men i det ljusgröna huset luktar det tryggt av kardemumma och fotogen. 8-åriga Mariam, vars familj flyttade tillbaka för två månader sedan, sitter på golvet intill kaminen och gör läxan. Hon berättar hur när en IS-soldat haffade henne och sa att hennes kjol var för kort.
              
– Men jag sa att jag är ett barn och får klä mig hur jag vill. Dagen därpå stoppade han mig och min kompis igen och då sa jag: men farbror, minns du inte vad jag sa till dig igår?
              
Mariams mamma var livrädd när dottern käftade emot.
              
Själv gick jag klädd i svart niqab och svarta handskar, jag tilltalade dem aldrig, slog ner blicken när jag mötte dem på gatan, säger Mariams mamma, som verkar ha lyckats skydda sin dotter från den skräck hon själv kände.

Mariam skrattar så att tårarna rinner när hon berättar om befrielsen, när de lyckades fly undan IS krypskyttar och alla kvinnor jublade.

Men när dotterns skratt klingat bort, tar hennes mamma med mig ut i gränden och visar kyrkan mittemot. IS använde den som kasern efter att de drivit bort alla kristna. Kyrkan är nu igenbommad, liksom grannhuset. Där bodde en kristen familj.

– De vågar inte återvända, säger Mariams mamma sorgset. Mosul blir sig aldrig likt utan alla som en gång levde här, säger hon.

Hennes bror, Mariams morbror, liksom morfar och jämnåriga kusin dog allihop när deras hem träffades och jämnades med marken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista