Per Eurenius, Berlin (Ej aktiv)

Per Eurenius, Berlin (Ej aktiv)


"Att bli utlandssvensk är att bli av med en del av sin identitet. ”Men du har ju utvandrat”, har jag hört mer än en gång när jag försökt klara av enkla svenska ärenden på telefon från Berlin, och någon tjänsteman slår i sitt dataregister."

 • Det tyska presidentvalet som pågår i en elektorsförsamling i Berlin är fortfarande inte avgjort. Inte heller i den andra valomgången lyckades regeringens kandidat Christian Wulff nå en majoritet av rösterna.

 • I Tyskland väljs i dag en ny president efter Horst Köhler som avgick helt oväntat för en månad sen. Det är inte folket som väljer tysk president, utan en parlamentarisk församling. Men valet kan bli dramatiskt, Regeringens kandidat Christian Wulff kan inte vara säker på segern.

 • I Tyskland är socialdemokrater och gröna på väg mot regeringsmakten i den största delstaten, Nordrhein-Westfalen. Det får konsekvenser också på nationell nivå. Angela Merkel och hennes borgerliga regering kommer att få svårare att driva igenom sin politik.

 • Att bli utlandssvensk är att bli av med en del av sin identitet. ”Men du har ju utvandrat”, har jag hört mer än en gång när jag försökt klara av enkla svenska ärenden på telefon från Berlin, och någon tjänsteman slår i sitt dataregister. Personnumret fick jag ändå behålla, vilket känns tryggt. Av det framgår att jag är 58 år.

  Det framgår också av spegeln. Vi lever i en släthetskultur. Slätt är flott. Jag försöker intala mig själv att rynkig duger. Här i Tyskland är folk tack och lov inte så noga med rynkor och annan skröplighet.

  Jag är hälsing från början. Från brukssamhället Iggesund. Resande längs norrlandskusten brukar förknippa Iggesund med dålig lukt. ”Det luktar pengar”, sa iggesundarna när jag var liten, som besvärjelse mot stanken från fabriken.

  Jag har varit journalist hela mitt yrkesliv. På tidningen i Hudiksvall några år, men mest på SR. I Sundsvall till att börja med, och i Stockholm sedan 1990. Jag har jobbat med Kanalen, Studio Ett, P1-morgon och Ekot. Jag är stolt över public service-radion.

  Här i Berlin nyper jag mig i armen ibland och säger till mig själv: Njut människa, medan du är här. Njut av doften från brunkolskaminer och bagerier, av det historiska Berlin, av att tågen går i tid och av att bli avsnäst på berlintyska. Men se upp för hundbajset!

  Kontakt: per.eurenius@sr.se


  Blogginlägg av Per Eureneius:

 • Inte något tyskt öga var torrt i går. Många krogägare som ställt tv-apparater på sina trottoarserveringar för de fotbollsintresserade, bytte kanal och visade prinsessbröllop från Stockholm istället.

 • Det strävsamma Tyskland står inför ett svårt dilemma i dag. Fotbollslandslaget spelar sin andra match i VM i Sydafrika, mitt på eftermiddagen. Men tv-fotboll på arbetstid är trots detta ingen självklarhet.

  Vad tycker du om att folk ser på fotboll på arbetstid?

 • Den tyska regeringen ställer  sig osäker General Motors krav om statligt stöd för den så kallade sanering av dotterbolaget Opel. Men Opelfacket i Tyskland varnar regeringen för att säga nej.

 • Tysklands och Frankrikes regeringar kräver högre tempo av EU-kommissionen för att uppnå gemensamma regler i unionen mot spekulativ handel med så kallade derivat. Det rör sig om finansprodukter där det är möjligt att tjäna pengar också på fallande kurser.

 • Den tyska regeringen byter kurs i sin ekonomiska politik. I dag har den lagt fram en plan som innebär att de statliga utgifterna ska minska med motsvarande 800 miljarder kronor under de kommande fyra åren.

 • Inte bara exportföretagen och den tyska börsen utan också tyska staten och vanliga konsumenter vinner på att euron blir billigare i förhållande till dollarn.

 • Ny tysk president blir med stor sannolikhet kristdemokraten Christian Wulff, regeringschef i delstaten Niedersachsen. På torsdagskvällen har han nominerats till posten av de tyska regeringspartierna.

 • Europeiska centralbankens har hittills stödköpt statspapper från skuldsatta stater för motsvarande närmare 350 miljarder kronor, i första hand handlar det om Grekiska statspapper. Nu förs det fram misstankar i den tyska tidningen Spiegel, om att det gynnar franska banker och missgynnar tyska intressen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista