Motståndet växer mot rysk kärnkraftsreaktor i Finland

2:42 min

Konflikten i Ukraina har minskat förtroendet för det finska kärnkraftsprojektet Fennovoima, som till mer än 30 procent ägs av det ryska statliga kärnenergibolaget Rosatom. Enligt opinionsmätningar anser nu varannan finländare att bygget av kärnkraftverket i Pyhäjoki borde läggas på is.

– Jag kan inte tänka mig ett sämre kärnkraftsprojekt, inte ens om man skulle ha bra fantasi, säger Finlands tidigare miljöminister Ville Niinistö.

Med sitt parti De Gröna lämnade Niinistö och regeringen i september, efter att övriga koalitionspartier ställt sig bakom Fennovoimas ansökan om att få bygga den nya reaktorn i norra Österbotten. En reaktor som ska levereras av det stora atomenergibolaget Rosatom, som ägs av ryska staten.

– Rosatom har inget kärnkraftsverksprojekt på gång i något traditionellt västland. De har inga sådana säkerhetskrav som finska strålskyddsmyndigheten ställer. Och att man tonar ner den här utrikespolitiska situationen är något som väcker oro i mig, säger Ville Niinistö.

Den tidigare miljöministern är inte ensam. Stödet för Fennovoima-projektet bland finländska politiker har minskat kraftigt under den pågående Ukrainakrisen, liksom stödet från allmänheten.

Enligt en färsk opinionsundersökning, som MTV3:s nyheter gjort, anser varannan finländare att det stora ryska ägandet borde få regeringen att tänka om.

Flera experter höjer nu varnande röster. En av de sakkunniga som riksdagen har rådfrågat är ordföranden i det Europeiska energiforskningsprogrammet EASAC, den finländske professorn i tillämpad fysik, Peter Lund.

– Kärnkraften i kalkylerna som presenterats tycks vara 50 procent billigare än hos till exempel franska reaktorleverantörer. Man kan då undra om det finns statliga subventioner  i bakgrunden, och om alla risker har tagits i beaktande. Varför kan ryssarna göra så billig kärnkraft, undrar Peter Lund.

Men i vissa delar av Finland är man mer positiv till det nya kärnkraftverket. På Outokumpus stålverk i Torneå blir jag guidad längs brandtrappor och besökarläktare inne bland de enorma varmvalsarna.

Här passerar glödande stålsegment på tjugo, trettio meter förbi, och det ryker av vattenångorna från kylningen. Temperaturen kan variera mellan 600-1000 grader.

Outokumpu i Torneå är en av Finlands största industrier, och en av de mest energikrävande, med en förbrukning på tre TWH per år. Det är en av orsakerna till att koncernen också investerat i Fennovoima. Och de anställda välkomnar också projektet.

– Rysslandskopplingen är inget som bekymrar oss på den här arbetsplatsen, säger Jyrki Hyykoski, metallarbetarnas huvudförtroendeman på fabriken som visar mig runt:

– Fennovoima kommer att skapa tusentals jobb för norra Finland. Dessutom gör det elförsörjningen för en fabrik som Outokumpus mer förutsägbar, säger Jyrki Hyykoski.

Finlands riksdag väntas besluta om Fennovoimas framtid i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista