Vinay Saldanha, regionchef på Unaids i Ryssland.
1 av 3
Trenden att hiv ökar snabbt i Ryssland är oroande, anser Vinay Saldanha regionchef på Unaids. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Olga Eremeeva i Sankt Petersburg
2 av 3
Olga Eremeeva i Sankt Petersburgs fick veta att hon var hiv-positiv 2015 samtidigt som hennes make dog av aids. Sedan dess har hon ätit bromsmedicin. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Elena Blokhina
3 av 3
Ryska myndigheter gör inget för att uppnå FN-målet att stoppa hiv till år 2030 anser hiv-forskaren Elena Blokhina vid Pavlovs första medicinska universitet i S:t Petersburg Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.

Hiv-smittan ökar i Ryssland – FN oroas

Sveriges Radios hälsokorrespondent rapporterar
1:51 min

I Ryssland var det över 100 000 personer som smittades med hiv förra året. Bara var tredje drabbad får medicin och landet följer inte flera av FN:s råd för att stoppa epidemin. Stora befolkningsgrupper riskerar därmed aids.

– Jag trodde aldrig att jag skulle drabbas, berättar Olga Eremeeva i Sankt Petersburg.

Hon som var trogen sin man och inte höll på med droger. Men för två år sedan dog maken i aids 45 år gammal, utan att han anat att han var smittad.

Samtidigt fick hon reda på att även hon var hiv-positiv. Olga Eremeeva hade tur och fick snabbt bromsmedicin. I Ryssland är det annars bara var tredje hiv-sjuk som får det, trots Världshälsoorganisationens råd att alla ska behandlas för att stoppa epidemin.

Många länder i Afrika är långt värre drabbade än Ryssland, men där har man lyckats vända trenden nedåt. I Ryssland däremot ökade antalet nyinsjuknade med 13 procent förra året.

– Det är oroande, säger Vinay Saldanha regionchef på Unaids.

Viruset sprids nu allt mer utanför de traditionella riskgrupperna, sprutnarkomaner, män som har sex med män och prostituerade.

Samtidigt blåser en moralkonservativ vind påhejad av ortodoxa kyrkan. Celibat och idrottande är rådet till landets unga. Sexualundervisning i skolan och kondomutdelning är inte längre tillåten.

FN:s aidsorganisation rekommenderar länder med en ökande epidemi att satsa mer pengar på hiv-vård och förebyggande. I Ryssland minskade däremot budgeten.

Om bara 13 år ska ingen mer smittas med hiv på jorden är nya FN-målet.

– Fast ryska myndigheter gör inget för att uppnå det målet, anser hiv-forskaren Elena Blokhina vid Pavlovs första medicinska universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".