Ukrainas premiärminister Arseniy Yatsenyuk och hans kabinett under det första öppna mötet i det ukrainska parlamentet i Kiev. Foto: AP Photo / Efrem Lukatsky / TT.
1 av 3
Ukrainas premiärminister Arseniy Yatsenyuk och hans kabinett under det första öppna mötet i det ukrainska parlamentet i Kiev. Foto: AP Photo / Efrem Lukatsky / TT.
Ukrainas president Petro Poroshenko och premiärminister Arseniy Yatsenyuk under öppningen av det första mötet i det ukrainska parlamentet i Kiev. Foto: AP Photo / Efrem Lukatsky / TT.
2 av 3
Ukrainas president Petro Poroshenko och premiärminister Arseniy Yatsenyuk under öppningen av mötet. Foto: AP Photo / Efrem Lukatsky / TT.
Ukrainas lagstiftare applåderar efter att premiärminister Arseniy Yatsenyuk utsågs till premiärministern under parlamentets öppnande. Foto: AP Photo / Efrem Lukatsky / TT.
3 av 3
Ukrainas lagstiftare applåderar efter att Arseniy Yatsenyuk utsågs till premiärministern under parlamentets öppnande. Foto: AP Photo / Efrem Lukatsky / TT.

EU-vänligaste parlamentet i Kiev någonsin

2:04 min

I Kiev har för första gången det nya parlamentet samlats sedan valet 26:e oktober. Den åttonde ukrainska riksdagen sedan självständigheten har aldrig tidigare varit så ny, över hälften av ledamöterna har inte varit riksdagsmän tidigare.

Med en skolklocka ringde aktivister in det nya parlamentet utanför i ett snöigt Kiev. De vill påminna de nyvalda om att de nu måste göra allvar av sina vallöften.

Trycket och förväntningarna på det nya parlamentet är stort. Mer än hälften av ledamöterna är helt nya ansikten.

I församlingen syntes kända från Majdanprotesten som läkaren Olga Bogomolets och flygbaschefen från Krim Julij Mamchur.

Nye talmannen Volodymyr Groysman kommer från president Porosjenkos parti. Han höll uppropet, efter nationalhymn och en tyst minut.

Aldrig tidigare har ett så europavänligt parlament suttit i Kiev. Inget kommunistparti och inget Svoboda fick plats, i stället tre nya och två gamla i regeringskoalition och ett enda oppositionsparti av före detta regionpartister - Oppositionsblocket.

Regeringskoalitionens reformprogram kommer innebära hårda ekonomiska åtstramningar för gemene man, men också insatser för att bli av med den hatade korruptionen, som genomsyrar samhället.

Den processen har redan börjat, över 25 000 statligt anställda har sagts upp i den så kallade "lustrationen" ett program för att komma åt mutkolvar i statsapparaten.

Dessutom har 500 höga chefstjänstemän inom statsapparaten varslats. En liten start.

27 av 450 platser står tomma i parlamentet, platser som skulle ha innehafts av ledamöter från Krimhalvön och separatistkontrollerade områdena i Donetsk och Luhansk.

– Vi vill påminna om att de är folkvalda och inte ska glömma bort att vi håller ögonen på dem, sa en av aktivisterna Anastasia Sosnova utanför parlamentet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista