Foto: ANDREY BORODULIN/TT
Foto: ANDREY BORODULIN/TT

Nya uppgifter: 179 döda i Debaltseve

1:40 min

Samtidigt som offren vid Maidan för ett år sedan hedras i Kiev idag kommer nya uppgifter om antalet döda i Delbatseve. En stad som ukrainsk trupp tvingades lämna i veckan.

Tills nyligen var den officiella förlusten mellan 20 och 30 döda i Debaltseve. Få trodde att detta var hela sanningen. Nu är denna uppgift korrigerad till 179, med tillägget att det kan bli fler, eftersom ett 80-tal soldater saknas.

Det är en rådgivare till president Petro Porosjenko som på sin Facebooksida publicerar de nya uppgifterna.

Striderna kring järnvägsknuten Debaltseve pågick i en månad och i slutet var de ukrainska soldaterna inringade.

Artillerielden var tung och med tanke på att det fanns tusentals soldater inne staden, har flera bedömare spekulerat i mycket stora förluster.

Den ukrainska arméledningen har fått hård kritik och ses av många som inkompetent. Varför drogs inte trupperna tillbaka tidigare när läget var hopplöst; brist på mat, ammunition och utan möjlighet att vända underläget, har många undrat.

Uppgifterna om hur reträtten gick till går också i sär. Soldater säger att de flydde för sina liv, medan president Porosjenko vidhåller att reträtten var beordrad och organiserad. De senaste dagarna har han i uniform besökt soldater vid fronten i ett försök att ingjuta mod.

Armén står nu inför en ytterligare utmaning. Utanför hamnstaden Mariupol pågår strider. Enligt befäl som Ekot på plats var i kontakt med, behövs ytterligare artilleriunderstöd, annars tvingas förbanden snart att dra sig tillbaka.

På fredagen kom uppgifter om att ryska missilsystem och stridsvagnar rullat över den rysk-ukrainska gränsen i området och att de proryska separatisterna nu förstärker sin militära slagkraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista