Vapentillverkare stämmer tyska regeringen

1:23 min

Den tyska vapentillverkaren Heckler & Koch kräver att få fortsätta leverera vapendelar till Saudiarabien.

Frågan är känslig för den tyska regeringen, som samtidigt är mån om goda förbindelser med Saudiarabien, som en av nyckelspelarna i Mellanöstern och kriget i Syrien. 

Sedan 2008 tillverkar Saudiarabien ett av Heckler & Kochs maskingevär på licens och har regelbundet fått leveranser av ett antal nyckelkomponenter, som fortfarande produceras i Tyskland.

Men förra året satte regeringen i Berlin stopp för det och i protest lämnade den tyska vapensmedjan i augusti in en stämningsansökan mot regeringen. Det blev känt först nu genom tidningen Süddeutsche Zeitung.

Protesterna mot bestraffningen av den saudiske bloggaren Raif Badawi bidrog till beslutet att dra in exporttillståndet och det bekräftades i år med hänvisning till Saudiarabiens krigföring i Jemen, där det tyska maskingeväret också har kommit till användning.

Exportstoppet har strött grus i relationerna mellan de båda länderna. Samtidigt växlar Tyskland upp sina diplomatiska ansträngningar för att få slut på kriget i Syrien.

I veckan besökte utrikesminister Frank-Walter Steinmeier de verkliga huvudaktörerna i regionen, Iran och Saudiarabien. I förlängningen handlar det om att få stopp på de stora flyktingströmmarna till Europa och Tyskland.

Men budskapet från saudierna var tydligt, enligt tidningsuppgifterna. Om Berlin vill betraktas som en seriös partner får man först se till att fullfölja vapenavtalet, som för övrigt, vid sidan av Angela Merkel, också godkändes av dåvarande vicekanslern och numer resenären i fredsfrågor Steinmeier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista