Trump, Merkel och Putin
Foto: TT

Trump: Ryssland kontrollerar Tyskland

2:48 min

USA:s president Donald Trump riktar skarp kritik mot det tyska stödet till den ryska gasledningen i Östersjön.

Efter kritiken hölls ett blixtinkallat möte mellan Merkel och Trump under eftermiddagen i Bryssel.

Under onsdagseftermiddagen inleds Nato-toppmötet i Bryssel med bland andra Angela Merkel och Donald Trump. Den amerikanske presidenten har riktat kritik mot Tysklands inblandning i bygget av den ryska gasledningen Nord Stream 2.

– Det är synd att ett land som ska skydda mot Ryssland samtidigt betalar miljarder och åter miljarder dollar per år till dem. Ryssland kontrollerar Tyskland, säger Donald Trump. 

Läget har varit spänt inför toppmötet och Nato-samarbetet har varit ansträngt ända sedan Donald Trump blev president. Han har upprepade gånger uttryckt en irritation över att övriga medlemsländer inte gör tillräckliga ansträngningar för att nå försvarsalliansens målsättning att lägga minst motsvarande två procent av sin BNP på försvaret.

Utspelet om den ryske gasledningen från president Trump ledde till ett extrainsatt möte mellan honom och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Efter mötet berättade de båda vad mötet handlat om. Trump sa att han tagit upp frågor som Nato-medlemmarnas militära utgifter och den ryska gasledningen, som han alltså kritiserat kraftigt innan mötet. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Angela Merkel berättade att hon lyft frågor om migration och handel i mötet med Trump. Hon poängterade också att hon ser fram emot fortsatta samtal, eftersom de båda är samarbetspartners. 

Ekots utsände i Bryssel Jan Andersson anser att president Trumps kritik mot gasledningen i Östersjön är en upptrappning av retoriken inför toppmötet. 

– Retoriken trappades upp rätt rejält de senaste timmarna, inte minst från Donald Trump som riktar häftig kritik mot Tyskland och framförallt Angela Merkel, säger Jan Andersson.

Han anser att kritiken baseras på ökat beroende av Ryssland i och med gasledningen.

– Enligt Donald Trump betyder det här i förlängningen att man ökar sitt beroende till Ryssland och till rysk ekonomi, fortsätter Jan Andersson.

Frankrikes president Emmanuel Macron sade senare på en presskonferens, som även Donald Trump närvarade vid, att han inte tycker att Tyskland kontrolleras av Ryssland.

Kritiken mot gasledningen möttes av förvåning bland den samlade presskåren i Bryssel.

– Vi är ett par tusen journalister på plats i Bryssel som bevakar det här. Det var många som höjde på ögonbrynen över att Donald Trump nu satt ner foten och att han redan innan mötet sagt att det är han som bestämmer i Nato, säger Jan Andersson.

Donald Trumps och USA:s nya hållning och tongångar mot sina allierade håller på att förändra hela Nato. Det menar Robert Dalsjö, från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Det riktigt allvarliga är att det inte längre kan uteslutas att botten går ur Nato och den transatlantiska länken. Det skulle i så fall vara en utveckling av mycket stora dimensioner. Det är själva grundbulten i det europeiska säkerhetssytemet, säger han till Studio ett.

Varför har det blivit så?

– Den viktigaste faktorn är Trump. Själva motsättningen mellan Europa och USA har hängt med under hela alliansens tid, att européerna vill bli ledda och beskyddade samtidigt som de försöker komma undan med att göra så lite som möjligt. Och ibland är de sura på USA som beskyddare. Men Trump har en helt annan grundinställning än tidigare presidenter har haft. Alla tidigare har sett Nato som en tillgång för USA, säger Robert Dalsjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista