Delad bild: Man med armarna korsade, tysk flagga och snaggad kille med tröja med texten Tyskland.
Siemens koncernchef Joe Kaeser tycker det är viktigt att offentligt markera mot intoleranta uttalanden. Foto: Tomas Oneborg/TT, Markus Schreiber/TT.

Siemenschef markerar mot främlingsfientlighet

1:12 min

I Tyskland har det uppstått en debatt om näringslivets ansvar för att ta ställning mot främlingsfientlighet.

Det tyska storföretaget Siemens koncernchef Joe Kaeser har försökt få med sig andra tyska koncernchefer på en protest mot det invandringsfientliga partiet Alternativ för Tyskland.

"Alternativ för Tyskland, AfD, skadar Tysklands anseende i världen med sin nationalism", twittrade Siemenschefen Joe Kaeser i maj, efter att ha upprörts över ett uttalande av AfD-politikern Alice Weidel.

Flera tyska medier återger nu hur Kaeser under en träff med ekonomijournalister i München häromdagen, berättade att han efter sitt omdebatterade Twitterinlägg också försökt få med sig andra tyska koncernchefer på någon form av protest mot AfD:s politik. Men utan framgång.

En chef inom bilindustrin hade visserligen uttryckt sympati med idén, men menat att risken skulle vara för stor att AfD-väljare då skulle sluta köpa hans bilar.

Men Kaeser sa på träffen med journalisterna att han inte ångrar sitt offentliga ställningstagande. Det är viktigt att det inte uppstår en tystnadsspiral, man måste protestera mot intoleranta och rasistiska uttalanden, sa Kaeser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista