Irakisk militär: IS-ledaren gömmer sig i Irak

2:03 min

Efter videon med terrorgruppen IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi säger sig irakisk militär vara än mer övertygad om att terrorledaren gömmer sig i Irak.

Videon analyseras fortfarande uppger en irakisk brigadgeneral för Ekot.

Den irakiska militären blev inte förvånad över terrorledarens framträdande.

Abu Bakr al-Baghdadi är världens mest efterlysta person, han leder en terrorgrupp som förlorat allt territorium de en gång kontrollerat, som förlorat dragningskraft och som är stukat men inte besegrat.

Brigadgeneral Mohammed al-Bagdani säger till Ekot att videoklippet fortfarande analyseras noggrant och han säger att man har en hel del uppgifter om terrorledarens förehavanden men att det mesta är hemlig underrättelseinformation.

Den irakiska militären är dock övertygad om att terroristledaren gömmer sig i Irak, av flera anledningar.

Dels har de underrättelseuppgifter som talar för att han finns i landet och dels finns enligt irakisk militär fortfarande tusentals människor kvar med IS sympatier.

Han tros gömma sig i de västra delarna av landet, inte långt från den syriska gränsen, i områden som är svåråtkomliga för underrättelsetjänsten och militären.

IS-ledaren har flera gånger uppgetts ha dödats eller skadats svårt, men den irakiska militärledningen har hela tiden varit övertygad om att han lever.

Tidigare i år berättade dock den irakiska militärens talesperson för mig att han var övertygad om att man varit nära att träffa Bagdhdadi i ett flyganfall men att han kom undan.

Irak menar att man måste ta Baghdadis hot på största allvar, även om han är en man på flykt som gömmer sig. För även om terrororganisationen är stukad finns tusentals hårdföra sympatisörer kvar, framförallt i regionen men även över hela världen.

Irakisk militär säger att man måste intala sig att man kommer att få tag på Bagdhadi förr eller senare, död eller levande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista